Skip to main content

FAZ: Αθηναϊκό σκάνδαλο οι αποφάσεις της δικαιοσύνης κατά του Γεωργίου

Η καταδίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και η οικειοθελής αναχώρηση μεταναστών από την Ελλάδα είναι τα θέματα της επισκόπησης.

«Οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου προκαλούν αμφιβολίες κατά πόσο η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο στις οικονομικές της σελίδες με τίτλο "Αθηναϊκό σκάνδαλο": Το φθινόπωρο του 2010 ο φημισμένος επιστήμονας αποκάλυψε τα τεράστια ελλείμματα των δημοσίων οικονομικών. Εδώ και χρόνια βρίσκεται στα δικαστήρια, αριστεροί και δεξιοί πολιτικοί του αποδίδουν ευθύνες για την κρίση χρέους.

Η γενική εισαγγελέας, η οποία τοποθετήθηκε στη θέση της από τον Σύριζα, θέλει ακόμα και ισόβια για τον Ανδρέα Γεωργίου. Από την πλευρά τους οι δανειστές, που έδωσαν στην Ελλάδα περισσότερα από 200 δις ευρώ, παρακολουθούν και δεν κάνουν τίποτα. Κι ας είναι ανυπόφορος ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα, που μπήκε με πλαστά στατικά στοιχεία στην Ευρωζώνη, διαχειρίζεται την υπόθεση. Οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Σύριζα εφαρμόζονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά του χρόνου υπάρχει η προοπτική μιας κεκαλυμμένης ελάφρυνσης χρέους. Συμπέρασμα: στο ελληνικό βαρέλι χωρίς πάτο έχει ριχτεί πολύ χρήμα ευρωπαίων φορολογουμένων, ακόμα όμως δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις και στις στατιστικές από την Αθήνα».

«Μετανάστες εγκαταλείπουν οικειοθελώς την Ελλάδα»

Την ώρα που από τη μια πλευρά αυξάνονται καθημερινά εδώ και εβδομάδες οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, από την άλλη χιλιάδες μετανάστες εγκατέλειψαν οικειοθελώς την Ελλάδα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει, επικαλούμενη στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, ότι συνολικά 16.003 αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν τη χώρα με τη βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης. Οι περισσότεροι κατάγονταν από την Αλβανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, καθώς και βορειοαφρικανικές χώρες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των ελληνικών αρχών ασφαλείας, οι άνθρωποι αυτοί συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν πιθανότητες χορήγησης ασύλου από την ΕΕ».

«Σφαγές και μερικά όμορφα σουβενίρ»

Το πολιτιστικό ένθετο της Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί άρθρο για την συμπεριφορά γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα τον καιρό της Κατοχής με τίτλο «Σφαγές και μερικά όμορφα σουβενίρ». Όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου τα τελευταία χρόνια άρχισαν να διεξάγονται σχετικές επιστημονικές έρευνες μετά από προσπάθειες ωραιοποίησης του παρελθόντος.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Παρά το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά ευρήματα, γερμανοί στρατιώτες λεηλάτησαν μουσεία, πραγματοποιήθηκαν παράνομες ανασκαφές και ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Οι επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής στην ελληνική αρχαιολογική επιστήμη είναι ορατές μέχρι σήμερα. Την τελευταία περίοδο επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στην πολύπλοκη υπόθεση και όποτε είναι εφικτό επιστρέφονται αρχαιολογικά ευρήματα. (…) Η ερευνήτρια Αλεξάνδρα Κάνκελαϊτ συντάσσει αυτή την εποχή μια μονογραφία για τις επιπτώσεις της Κατοχής στην αρχαιολογία. (…)

Παράλληλα στην παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σημειώθηκαν ζημιές, λεηλασίες και κλοπές. Γερμανοί αρχαιολόγοι προσπάθησαν ωστόσο μετά τον πόλεμο να ωραιοποιήσουν την περίοδο της Κατοχής. Για παράδειγμα ο αναγνωρισμένος γερμανός αρχαιολόγος Ρόναλντ Χάμπε έγραφε το 1950, ότι σχεδόν για όλες τις ζημιές και τις λεηλασίες ευθύνονται Βρετανοί και Ιταλοί και πως ο αριθμός των κλοπών που περιλαμβάνεται σε ένα βρετανικό κατάλογο είναι υπερβολικός. Και μετά έρχεται η πρόταση που σε αφήνει άφωνο όταν προέρχεται από αρχαιολόγο, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου: "Μα δεν επρόκειτο για κλοπές, αλλά για σουβενίρ, όπως λυχνάρια, μπουκαλάκια, θραύσματα από μάρμαρα ή μωσαϊκά, τα οποία ο κόσμος λαχταρά και εν καιρώ ειρήνης", σημείωνε ο γερμανός αρχαιολόγος Ρόναλντ Χάμπε».

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle