Skip to main content

Άμεσα στη Βουλή αδήλωτα εισοδήματα και ηλεκτρονικές συναλλαγές

Άμεσα θέλει στη Βουλή η κυβέρνηση τα δύο νομοσχέδια - Αισιόδοξο το ΥΠΟΙΚ για υποχώρηση των θεσμών στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού

Επίσπευση της κατάθεσης στη Βουλή των νομοσχεδίων για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, αλλά και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, «ψάχνει» η κυβέρνηση, με τα δύο θέματα να συζητούνται σήμερα στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, εν όψει της υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, της πρώτης αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά. Για το σκοπό αυτόν, στο υπουργείο Οικονομικών προτείνουν τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αμφότερα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται «σύντομα» να κατατεθούν στη Βουλή.

Ακόμη, σχετικά με το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, έως τώρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά.

Παράλληλα, στη σημερινή συνάντηση, κατά τους ίδιους παράγοντες, επί τάπητος τέθηκαν η πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για τη υποδόση, προαπαρασκευαστικά ζητήματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση και, φυσικά, το πρόγραμμα συναντήσεων της τρέχουσας εβδομάδας.

Όπως προβλέπουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι συναντήσεις με το κουαρτέτο θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Σκουρλέτης: Στο υπερταμείο ΔΕΗ και ΕΥΑΘ

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Hilton, ο ΥΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. «Κατά 99,9% θα κλείσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Αναφορικά με τον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σκουρλέτης διερωτήθηκε: «Αν δεν μπει η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση;».

Συμπλήρωσε ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση, σημείωσε ότι η στρατηγική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο θα εξακολουθήσει να χαράσσεται από το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο, ενώ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα θέματα που συζητώνται περιλαμβάνουν την πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.