Skip to main content

Φάρμακο κι όχι φαρμάκι το ευρώ

Ασπίδα προστασίας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ύψωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να συγχέεται η ασθένεια των ελλειμμάτων, με το φάρμακο που είναι το ευρώ.
Ασπίδα προστασίας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ύψωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να συγχέεται η ασθένεια των ελλειμμάτων και των κακών χειρισμών, με το φάρμακο που είναι το ευρώ.

«Αυτοί που ζητούν την έξοδο από το ευρώ ξεχνούν ένα πράγμα: θα ήταν οικονομική και πολιτική καταστροφή και οι πρώτοι που θα πλήρωναν το λογαριασμό θα ήταν η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες οικογένειες», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ερωτώμενος για τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για την έκδοση ευρωομολόγων ο Βοκιέ εμφανίστηκε να τις συμμερίζεται: «Αυτό που με ενοχλεί στα ευρωομόλογα είναι ότι φαίνεται σαν να λέμε πως δεν είμαστε πλέον ικανοί να δημιουργήσουμε χρέη σε εθνικό επίπεδο αλλά θα χρεωθούμε επιπλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αντί για ευρωομόλογα, πρότεινε τη δημιουργία ενός σχεδίου ομολόγων, δηλαδή η Ευρώπη να προσφέρει την εγγύησή της στα σχέδια, ιδιωτικά ή μη, των μεγάλων επενδύσεων.