Skip to main content

Φάμελλος: Μεγάλη πολιτική αλλαγή οι δασικοί χάρτες

Σε ενημερωτική εκδήλωση του δήμου Θέρμης, παρουσίασε όλες τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο.

Ως μεγάλη πολιτική αλλαγή, χαρακτήρισε το εγχείρημα της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα την οποία διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο δήμος Θέρμης στα Βασιλικά, ο κ. Φάμελλος παρουσίασε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια η οποία παρότι έχει ξεκινήσει πριν από περίπου 40 χρόνια, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος ο πρώτος νόμος που προέβλεπε την καταγραφή των δασών ψηφίστηκε το 1976, όμως παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργός. «Μόλις πριν από τρία χρόνια αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες στο 1,5% της συνολικής επικράτειας και από αυτούς οι μισοί δεν κυρώθηκαν ποτέ» επισήμανε. Υπογράμμισε ότι πλέον είναι αναρτημένοι δασικοί χάρτες οι οποίοι αντιστοιχούν στο 35% της συνολικής επικράτειας και χαρακτήρισε αναγκαία την έγκαιρη ολοκλήρωση του εγχειρήματος ώστε να καθοριστούν επιτέλους οι χρήσεις για κάθε ιδιοκτησία, δημόσια ή ιδιωτική.

Ο κ. Φάμελλος ζήτησε από όλους να αλλάξουν στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Ειδικότερα, για την πολιτεία ανέφερε ότι το τελευταίο τρίμηνο προσπαθεί με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες να επιλύσει βήμα βήμα όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Κάλεσε τις δασικές υπηρεσίες να βοηθούν τους πολίτες και ζήτησε από τους επαγγελματίες (δικηγόρους, τοπογράφους κ.ά.) να μην προσεγγίζουν το θέμα ως ευκαιρία για να βγάλουν εύκολο χρήμα. Επίσης, ζήτησε από τους δήμους να στείλουν στην αρμόδια εταιρεία του Κτηματολογίου τα οικιστικά περιγράμματα και τις οικιστικές πυκνώσεις προκειμένου να εξαιρεθούν σε αυτή τη φάση από τους δασικούς χάρτες, τονίζοντας ότι έως τώρα μόνον το 27% των δήμων έχει στείλει αυτά τα στοιχεία. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι κανένας δήμος από τη Χαλκιδική όπου υπάρχουν πάμπολλες οικιστικές πυκνώσεις (αυθαίρετοι οικισμοί) δεν έστειλε τα περιγράμματα.

Οι βελτιώσεις που έγιναν

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος παρουσίασε τις νομοθετικές βελτιώσεις που έκανε η κυβέρνηση για να διευκολύνει την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες αλλά και για να μειώσει σημαντικά το κόστος τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τους νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα επεκτάθηκε στους πέντε μήνες, από 45 ημέρες που ήταν, το χρονικό όριο υποβολής αντιρρήσεων και ταυτόχρονα μειώθηκε στα 10 ευρώ, από 50, το κατώτερο κόστος για την κατάθεση των αντιρρήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές που έγιναν για τις περιπτώσεις των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, οι οποίες ήταν δασικές στο παρελθόν αλλά στην πορεία των χρόνων μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμες. Τόνισε ότι απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες νομιμοποίησης της αλλαγής χρήσης ενώ μειώθηκε ως και 80% το κόστος απόκτησης κυριότητας από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.



Επικριτικός προς ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Θέρμης

Ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο δήμος έχει κάνει τεράστια δουλειά στο συγκεκριμένο θέμα και τόνισε πως δεν πρόκειται να αφήσει ούτε σπιθαμή δημοτικής έκτασης ατακτοποίητη. Υπογράμμισε ότι κανείς από τους αγρότες οι οποίοι νοικιάζουν δημοτική γη δεν πρέπει να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει κοινοτικές επιδοτήσεις, Στάθηκε επικριτικά στην αρνητική στάση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η οποία ζήτησε να παγώσει το θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών, σε αντίθεση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας η οποία, όπως είπε, κράτησε θετική και εποικοδομητική στάση, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Παπαδόπουλος επαίνεσε τη στάση του κ. Φάμελλου λέγοντας ότι έχει ανοιχτά τα αφτιά του σε κάθε παρατήρηση και πρόταση, σημειώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός υιοθέτησε και νομοθέτησε τις περισσότερες από τις προτάσεις που έκανε η ΠΕΔ-ΚΜ.

Τις διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για την υποβολή αντιρρήσεων παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Απόστολος Αϊναλής.

8.500 στρέμματα οι εκχερσώσεις στη Θέρμη

Έκταση 219.660,46 στρεμμάτων περιλαμβάνεται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες που αφορούν σε οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Άγιος Αντώνιος, Καρδία, Κάτω Σχολάρι, Λιβάδι, Περιστερά, Σουρωτή και Τρίλοφος.

Για τους υπόλοιπους οικισμούς του δήμου ο δασικός χάρτης έχει κυρωθεί παλαιότερα. Σύμφωνα με τους αναρτημένους χάρτες οι παράνομες εκχερσώσεις στην περιοχή της Θέρμης αφορούν περίπου 8.500 στρέμματα εκ των οποίων τα 4.500 είναι δημοτικές εκτάσεις. Άλλα περίπου 2.900 στρέμματα είναι οι αναδασωτέες εκτάσεις.