Skip to main content

Φάμελλος: Έναρξη καταγραφής πληθυσμού των αγριογούρουνων

Ο αν. υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των πολιτών και των κατοικημένων περιοχών σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική προστασία.

Mε τη συμμετοχή δεκάδων φορέων ξεκίνησε στις 15.00 η σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αγριογούρουνα στον νομό Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι πρόκειται για έναρξη ολοκληρωμένης καταγραφής του πληθυσμού των αγριογούρουνων στον νομό και των σημείων όπου υπάρχει υπερπληθυσμός.

«Ζητήσαμε ήδη να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και από τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης θα προκύψουν πιθανώς κάποια ειδικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε. Ωστόσο ήδη με την ειδική ρυθμιστική για το κυνήγι που εκδώσαμε υπάρχουν κάποιες δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος και επίσης θα εξετάσουμε και τη δυνατότητα υπουργικής παρέμβασης για όσα σημεία δεν μπορεί να γίνει θήρευση» τόνισε ο ίδιος.

Όπως είχε γράψει χθες η Voria.gr (δείτε εδώ) το νέο αυτό μέτρο της υπουργικής παρέμβασης θα είναι η δυνατότητα σύστασης ειδικών συνεργείων που θα επιβλέπει δασολόγος και τα οποία θα μπορούν να μπαίνουν σε περιοχές προστατευόμενες και κατοικημένες όπου υπάρχουν πολλά αγριογούρουνα για να περιορίσουν τον αριθμό τους. 

«Στόχος μας είναι η προστασία των πολίτων και των κατοικημένων περιοχών σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική προστασία και την προστασία της άγριας ζωής» σημείωσε τέλος ο κ. Φάμελλος.

Η υφυπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά είπε ότι είναι αναγκαία και η συνδρομή των πολιτών αλλά πρωτίστως η ενημέρωση τους τόσο για τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να λαμβάνουν όσο και για την επικινδυνότητα των αγριόχοιρων.

Πάντως, πέρα από τη συμφωνία τους στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, επισήμαναν ότι στις περιοχές της επαρχίας Λαγκαδά το πρόβλημα υφίσταται εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια (το είχε αναδείξει τότε και η Voria.gr) και πρέπει επειγόντως να ληφθεί πρόβλεψη για αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες.
 
Υπενθύμισαν ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για καταστροφές από αγριογούρουνα κι έτσι πολλοί αγρότες κινδυνεύουν πλέον ύστερα από σημαντικές απώλειες που προκάλεσαν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους αγριογούρουνα με οικονομικό αφανισμό.