Skip to main content

Φάλαινα «κατάσκοπος των Ρώσων» εμφανίστηκε στη Σουηδία

Το όνομα που δόθηκε στη φάλαινα, «Χβάλντιμιρ», προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ)

Η «Χβάλντιμιρ», μια φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια έχοντας φορεμένη μια περίεργη ζώνη, γεγονός που γέννησε υποψίες ότι το κήτος χρησιμοποιήθηκε από το ρωσικό Ναυτικό, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις δυτικές ακτές της Σουηδίας, σύμφωνα με μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που παρακολουθεί τις κινήσεις της.

Το κήτος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019, στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής. Το όνομα που δόθηκε στη, μήκους πολλών μέτρων, λευκή φάλαινα προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ).

Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκε να κολυμπά στο φιόρδ του Οσλο και χθες νοτιότερα στη Βόρεια Θάλασσα, στο Χάνεμποστραντ, στη δυτική ακτή της Σουηδίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεμπάστιαν Στραντ, θαλάσσιος βιολόγος της οργάνωσης OneWhale.

Αφού πέρασε τρία χρόνια κατεβαίνοντας αργά από τη βόρεια Νορβηγία, τους τελευταίους μήνες, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, κατευθύνεται προς τον νότο.

«Δεν ξέρουμε γιατί κινείται τόσο γρήγορα αυτή τη στιγμή», ειδικά από τη στιγμή που «απομακρύνεται από το φυσικό της περιβάλλον», σημείωσε ο Στραντ.

Η ηλικίας μεταξύ 13 και 14 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «Χβάλντιμιρ», εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2019 ανοιχτά της περιοχής Φίνμαρκ, της Αρκτικής, στον Απώτερο Βορρά της Νορβηγίας.

Βιολόγοι που την πλησίασαν κατάφεραν να αφαιρέσουν τη ζώνη που ήταν δεμένη γύρω από το κεφάλι της. Η ζώνη ήταν εξοπλισμένη με μια βάση για μικρή κάμερα και στους πλαστικούς ιμάντες της ζώνης αναγραφόταν στα αγγλικά: «Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη».

Οι φάλαινες μπελούγκα ζουν συνήθως πολύ πιο βόρεια, κοντά στη Γροιλανδία, ή στα νερά της ρωσικής ή της νορβηγικής Αρκτικής.

Η Θάλασσα Μπάρεντς και ο Βόρειος Ατλαντικός είναι στρατηγικές περιοχές για το Πολεμικό Ναυτικό τόσο της Ρωσίας όσο και χωρών της Δύσης, μια περιοχή με συνηθισμένη ζώνη επαφής για τα υποβρύχιά τους.

Πηγή φωτογραφίας: Jorgen REE WIIG / NTB Scanpix/AFP