Skip to main content

Facebook: Έκαναν φτερά 37 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση

Η είδηση για το πώς η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε δεδομένα εκατ. χρηστών προς όφελος του Τραμπ, φαίνεται να είναι αυτή που ξεχύλισε το ποτήρι.

Με τις αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία να ανοίγουν έρευνα για τις πρακτικές προστασίας δεδομένων του Facebook και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέλει επίσης να το θέσει στο μικροσκόπιό του, η μετοχή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.

Στη χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η πτώση της μετοχής, είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η χρηματιστηριακή αξία του Facebook κατά 37 δισ. δολάρια. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, που εγείρονται ερωτηματικά και ανησυχίες για τη χρήση του μέσου σε πολιτικά παιχνίδια, η είδηση για το πώς η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να είναι αυτή που έκανε το ποτήρι να ξεχυλίσει.

Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, πρόκειται για μία εξέλιξη, που δεν απασχολεί μόνο τις ΗΠΑ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε την υπόθεση «πολύ ανησυχητική» και η βρετανική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ζήτησε την έκδοση εντάλματος για να ερευνήσει τα γραφεία της Cambridge Analytica. Όπως έγινε γνωστό θα μπουν στο μικροσκόπιο οι βάσεις δεδομένων και οι servers της βρετανικής εταιρείας.

Το Facebook κατηγορείται, καθώς γνώριζε από το 2015 ότι η Cambridge Analytica είχε αποκτήσει παρατύπως πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του, αλλά δεν τους ενημέρωσε. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ διατείνεται πως δεν δημοσιοποίησε την υπόθεση, καθώς είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι διέγραψε όλα τα δεδομένα και δεν θα τα χρησιμοποιήσει. Ωστόσο οι αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν βρίσκουν την αιτιολογία επαρκή.