Skip to main content

F-35: Γιατί λέγεται φονική μηχανή - Δυνατότητες και πλεονεκτήματα στη μάχη

Το κόστος για κάθε ένα από τα ιπτάμενα στρατηγεία αγγίζει τα 85 εκατ. δολάρια

Ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς, μετά την υπογραφή του Ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη διαδικασία στο Κογκρέσο. Πλέον, εντός των επομένων ημερών, θα σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Κογκρέσο για την τελική έγκριση.

Η όλη διαδικασία ολοκλήρωσης της πώλησης έχει ορίζοντα το 2028 και η απόκτησή τους δημιουργεί νέα δεδομένα στην άμυνα και στην ασφάλεια της χώρας, μετά και την αναβάθμιση των F-16 με το σύστημα Viper και την απόκτηση των γαλλικών Rafale.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει την αγορά 40 F-35 (20 συν 20) και το κόστος για κάθε ένα από αυτά, χωρίς τον οπλισμό που θα επιλεγεί στη συνέχεια, κυμαίνεται, όπως είπε στη Voria.gr ο πτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης, στα 80 με 85 εκατομμύρια δολάρια.

«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε το εξής. Δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που έχει γείτονα μια προκλητική, δύστροπη και επιθετική Τουρκία. Μακάρι να μην την είχαμε. Άρα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή, μια αναθεωρητική χώρα εις βάρος της χώρας μας, όπως είναι η Τουρκία, χρειάζεται να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, χρειάζεται να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Άρα λοιπόν καλώς κάνουμε και εξοπλιζόμαστε. Πήραμε τα Rafale, ένα σύγχρονο αεροπλάνο 4,5 γενιάς, αναβαθμίσαμε τα F-16 σε Viper -ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή ως F-16 στον κόσμο- και, βεβαίως, παράλληλα παίρνουμε ένα αεροσκάφος, το F-35, που είναι 5ης γενιάς, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον κόσμο» τόνισε ο κ. Ιατρίδης.

Τα χαρακτηριστικά του F-35, όπως ανέφερε ο πτέραρχος ε.α., είναι υψηλών προδιαγραφών και «αλλάζει όλη τη φιλοσοφία της μάχης», καθώς είναι έχει την ιδιότητα του stealth, «δηλαδή είναι αόρατο, δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ των εχθρικών αεροσκαφών και από τα ραντάρ εδάφους και δικαίως το αεροσκάφος αυτό χαρακτηρίζεται, όπως το λένε οι Αμερικανοί, ως φονική μηχανή, καθότι πλησιάζει στόχους και αεροσκάφη χωρίς να γίνει αντιληπτό και βεβαίως τα καταρρίπτει».

«Επομένως, είναι ένα αεροσκάφος που το θέλει η Ελλάδα προ του πλήγματος με μεγάλες δυνατότητες. Μπορεί να συνεργαστεί και με τα Rafale και με τα F-16 Viper που έχουμε, αλλά και με τις Bell@ra. Το F-35 μπορεί να μεταφέρει την εικόνα σε πραγματική μάχη, ενώ ταυτόχρονα να καταστρέφει στόχους και να τυφλώνει τα ραντάρ ούτως ώστε τα υπόλοιπα αεροσκάφη να φτάνουν στον στόχο τους. Είναι ένα κινητό στρατηγείο που το χρειάζεται η Ελλάδα για να αποτρέψει την απειλή» τόνισε ο κ. Ιατρίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική χώρα, αντίθετα είναι μια ειρηνική χώρα, δεν θέλει ούτε πόλεμο ούτε εντάσεις. Από τη στιγμή όμως που έχει τέτοιον γείτονα παίρνουμε αυτά τα αεροσκάφη για να αμυνθούμε και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε ενέργεια ή πράξη που θα διανοηθεί να τελέσει η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας».

Την ίδια ώρα η Τουρκία ακόμα προσπαθεί να παζαρέψει την αγορά των F-16, ενώ η Ελλάδα με την αγορά της 5ης γενιάς αεροσκαφών «αποκτά ποιοτικό πλεονέκτημα που δεν έχει η Τουρκία, η οποία δεν έχει ούτε Viper και για αυτό καίγεται να πάρει τα F-16, δεν έχει Rafale κ.λπ.».

Ο κ. Ιατρίδης θίγει και το μείζον ζήτημα της δημιουργίας εθνικού ταμείου εθνικής άμυνας «το οποίο είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και εκτιμώ ότι θα υλοποιηθεί», όπου ομογενείς, εφοπλιστές και απλοί πολίτες θα μπορούν να συνεισφέρουν χρηματικά ποσά τα οποία θα προορίζονται για την αγορά οπλικών συστημάτων, προκειμένου να μην παίρνονται χρήματα από τον προϋπολογισμό του κράτους.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία του εθνικού ταμείου Εθνικής Άμυνας για να μη φεύγουν τόσα πολλά χρήματα από τον προϋπολογισμό και πηγαίνουν για τον σκοπό της Άμυνας, αλλά τα χρήματα του προϋπολογισμού να πηγαίνουν σε άλλους κοινωνικούς σκοπούς. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και Επιτροπή η οποία θα δίνει λόγο, δηλαδή πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν στο εθνικό ταμείο και πού θα δοθούν» κατέληξε ο κ. Ιατρίδης.