Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Ερευνα σε βάρος ευρωβουλευτή για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Πρόκειται για τη Λετονή ευρωβουλευτής Τατιάνα Ζντάνοκ, διεξήγαγε δραστηριότητες κατασκοπείας προς όφελος της Μόσχας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Έρευνα σε βάρος Λετονής ευρωβουλευτή η οποία, με βάση ένα δημοσίευμα, διεξήγαγε δραστηριότητες κατασκοπείας προς όφελος της Μόσχας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ρωσικό ερευνητικό ιστότοπο The Insider με έδρα τη Λετονία, η Τατιάνα Ζντάνοκ, ανεξάρτητη ευρωβουλευτής από το 2004, ξεκίνησε να συνεργάζεται τον επόμενο χρόνο με τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Η πολιτικός «υπερασπιζόταν ανοιχτά» τις θέσεις της Μόσχας, υποστηρίζει το The Insider σε ένα μακροσκελές άρθρο, στο οποίο δημοσιεύει ανταλλαγές emails μεταξύ Ζντάνοκ και Ρώσων πρακτόρων, συμπεριλαμβανομένων «σαφών και λεπτομερών αναφορών για το έργο της ως ευρωβουλευτή».

Ειδικότερα, τα emails περιλαμβάνουν «κατ’ ιδίαν συναντήσεις στη Μόσχα ή στις Βρυξέλλες» και «αιτήματα για χρηματοδότηση από ρωσικές πηγές για τις πολιτικές της δραστηριότητες», σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα που έγινε σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων ενός εσθονικού ιστότοπου και της σουηδικής εφημερίδας Expressen.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτούς τους ισχυρισμούς και παραπέμπει το θέμα στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Κώδικα Δεοντολογίας, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες», σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Η υπόθεση θα συμπεριληφθεί και στην ατζέντα της συνάντησης των προέδρων πολιτικών ομάδων αύριο Τετάρτη.

«Σημειώνουμε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί στη χώρα της εδώ και αρκετό καιρό», ενώ «όλοι οι ευρωβουλευτές υπόκεινται στους ίδιους κανόνες σχετικά με την ανεξαρτησία της εντολής ή τη δεοντολογία», πρόσθεσε η υπηρεσία επικοινωνίας του Ε.Κ., χωρίς να σχολιάσει αναλυτικά.

Εκτός από την εσωτερική έρευνα που άνοιξε το θεσμικό όργανο, γίνεται λόγος για πιθανές διαδικασίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι Αρχές της Λετονίας για την υπόθεση.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έσπευσε να υπερασπιστεί τη Ζντάνοκ, κάνοντας λόγο για αντιρωσικό κυνήγι μαγισσών.

«Θυμάστε τον mακαρθισμό στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν τότε, φυλακίστηκαν επειδή κατηγορήθηκαν για σχέσεις με κομμουνιστές ή την KGB. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σήμερα», κατήγγειλε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά όλα αυτά», είπε, σημειώνοντας ότι η υπόθεση έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά «δήθεν δημοκρατικά ιδεώδη».