Skip to main content

«Ευχαριστώ Φραντς»: Μια επιγραφή - συγκινητικό αντίο στο Allianz Arena για τον μεγάλο Μπεκενμπάουερ

Η Μπάγερν, υπό την προεδρία του Μπεκενμπάουερ, εγκατέλειψε το γερασμένο Ολυμπιακό στάδιο και μετακόμισε στην ειδικά διαμορφωμένη «Allianz Arena» της το 2006

Οι Γερμανοί  φίλαθλοι του ποδοσφαίρου πρέπει να γεμίσουν την «Allianz Arena» της Μπάγερν Μονάχου για να τιμήσουν τη ζωή του Φραντς Μπεκενμπάουερ που πέθανε σε ηλικία 78 ετών την Κυριακή, δήλωσε  σήμερα (9/1) ο πρώην συμπαίκτης του και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν Μονάχου Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε.

Ο Μπεκενμπάουερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος αληθινά παγκόσμιος αθλητικός αστέρας της Γερμανίας, οδηγώντας την στον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως παίκτης και προπονητής το 1974 και το 1990 αντίστοιχα, είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα εντός και εκτός γηπέδου που διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια.

Ο Μπεκενμπάουερ, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, είχε 103 συμμετοχές και ήταν αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας στην επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1974, δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου.

Ήταν επίσης επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που έγινε στη Γερμανία.

«Όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου και όχι μόνο θρηνεί για τον φίλο μας τον Φραντς», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Ρουμενίγκε, ο οποίος έπαιζε δίπλα στον Μπεκενμπάουερ στη Μπάγερν Μονάχου τη δεκαετία του 1970.

Ο Ρουμενίγκε, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν για πολλά χρόνια, ήταν αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας με προπονητή τον Μπεκενμπάουερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, όπου έχασαν από την Αργεντινή στον τελικό.
«Ως ευχαριστώ και σε ανάμνηση, η Μπάγερν θα πρέπει να διοργανώσει μια εκδήλωση μνήμης στο γήπεδο που δεν θα υπήρχε χωρίς αυτόν», είπε.

Η Μπάγερν ανακοίνωσε σήμερα (9/1) ότι το γήπεδο θα φωταγωγηθεί για να τιμήσει τον Μπεκενμπάουερ τις επόμενες ημέρες.

«Στη μνήμη του «Kaiser», η Allianz Arena θα φωτιστεί με τις λέξεις «Ευχαριστώ Φραντς» τις απογευματινές ώρες 16:30 έως 22:00 CET τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε ο σύλλογος.

«Για να τελειώσω, ο ειδικός φωτισμός θα παρουσιαστεί επίσης το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια του εντός έδρας αγώνα της Μπάγερν με τη Χόφενχαϊμ».
 
Η Bundesliga ξεκινά ξανά την Παρασκευή μετά τις χειμερινές διακοπές.

Ο Μπεκενμπάουερ ήταν μέλος της πανίσχυρης ομάδας της Μπάγερν Μονάχου που κέρδισε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών από το 1974-76 μεταξύ άλλων τίτλων. Έγινε προπονητής ομάδας και πρόεδρος συλλόγου μετά την καριέρα του, καθιερώνοντας τους πρωταθλητές Γερμανίας ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και πολύτιμα εμπορικά σήματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν ο ηγέτης του γερμανικού ποδοσφαίρου για πολλές δεκαετίες», είπε ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 Γιούργκεν Κλίνσμαν:

«Ήταν με τον Πελέ, ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο στις δεκαετίες του '60, του '70, του '80. Μας προπόνησε να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία το 2006», πρόσθεσε ο Κλίνσμαν, ο οποίος τώρα προπονεί την εθνική ομάδα της Νότιας Κορέας.

«Ήταν σχεδόν σαν πατέρας και έτσι νομίζω ότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι πολύ, πολύ λυπημένος, αλλά ειδικά η Γερμανία χάνει τον πιο χαρισματικό ηγέτη της στον αθλητισμό τις τελευταίες πολλές δεκαετίες».

Η Μπάγερν, υπό την προεδρία του Μπεκενμπάουερ, εγκατέλειψε το γερασμένο Ολυμπιακό στάδιο και μετακόμισε στην ειδικά διαμορφωμένη «Allianz Arena» της το 2006.
 
Ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 Μπέρτι Φογκτς πρότεινε να μετονομαστεί το Κύπελλο Γερμανίας σε «Κύπελλο Μπεκενμπάουερ» για να διασφαλιστεί ότι η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή:
 «Ίσως η γερμανική ομοσπονδία (DFB) θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να μετονομάσει για παράδειγμα το Κύπελλο Γερμανίας σε Φραντς Μπεκενμπάουερ», δήλωσε ο Φογκτς στην εφημερίδα «Rheinische Post».
 «Είναι σημαντικό το όνομά του να μην ξεχαστεί από τις ποδοσφαιρικές γενιές που ακολουθούν».