Skip to main content

Eye Am Thessaloniki: Ο χάρτης της πόλης με διαφορετικά μάτια

Το πρότζεκτ έχει στόχο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να δούνε την πόλη με διαφορετικά μάτια και παρουσιάζει ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράσεις.

Πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβει μια πόλη! Φανταστείτε τι θα ακούγαμε αν τα πάρκα, τα κτήρια και οι πλατείες είχαν φωνή να διηγηθούν τις αμέτρητες διαφορετικές στιγμές που βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι που πέρασαν από εκεί τον τελευταίο αιώνα και χάθηκαν δίχως να αφήσουν ίχνη. Φανταστείτε τι θα εξομολογούνταν ένα παγκάκι, όπου για κάποιους ήταν το σημείο που έδωσαν το πρώτο τους φιλί ενώ για κάποιους άλλους αποτέλεσε το κρεβάτι τους για πολλά συνεχόμενα βράδια.

Αυτή ακριβώς τη φωνή προσπαθεί να δώσει στα διάφορα σημεία της πόλης το κοινωνικο-πολιτιστικό πρότζεκτ Eye Am Thessaloniki. Όπως προδίδει ο τίτλος του και αποκαλύπτει ο πολιτιστικός του διαχειριστής Βασίλης Νάνης, το Eye Am Thessaloniki έχει στόχο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να δούνε την πόλη με διαφορετικά μάτια, και συγκεκριμένα τα μάτια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

«Η δράση προσπαθεί να αποτυπώσει τη διαφορετική εικόνα της πόλης που βιώνουν οι διαφορετικές ομάδες της Θεσσαλονίκης και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά» δηλώνει στη Voria.gr ο κ. Νάνης.

Η πρώτη ομάδα που επικεντρώνεται το πρότζεκτ είναι οι άστεγοι. Στο πλαίσιο αυτό Το Eye Am Thessaloniki συνεργάστηκε με το δίκτυο πωλητών του περιοδικού «Σχεδία», μέλη του οποίου -πρώην άστεγοι ή άνεργοι- μετά από σεμινάρια στο Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, αποτύπωσαν τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα τους πάνω σε χάρτες της Θεσσαλονίκης.

Οι χάρτες αυτοί θα εκτεθούν στην αυλή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης την Κυριακή.

Το πρότζεκτ όμως δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο των αστέγων μόνο ως ένα σύγχρονο φαινόμενο. Με αφορμή τα 100 χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, η οποία άφησε άστεγους χιλιάδες Θεσσαλονικείς, αναδεικνύει με διάφορες δράσεις την ιστορικότητα του φαινομένου αυτού, εστιάζοντας σε πέντε ημερομηνίες-κλειδιά: 1) την πυρκαγιά του 1917, 2) την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922-23, 3) την κατοχή, 4) τον σεισμό του 1978 και 5) τη σημερινή οικονομική κρίση.

Κατά τον κ. Νάνη, η ιστορική ματιά του φαινομένου βοηθάει ώστε να γίνει κατανοητό πώς αναπάντεχες αλλαγές μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα ενός ανθρώπου αφήνοντας τον ξαφνικά χωρίς στέγη.

Ένα διήμερο δράσεων

Το πρότζεκτ κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο παρουσιάζοντας ένα πλούσιο σε δράσεις πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί, χάρτες της Θεσσαλονικής θα «κυκλοφορούν» από τις 11.00 έως τις 15.00 πάνω σε ρόδες στο κέντρο της πόλης καλώντας του πολίτες να προσθέσουν τα δικά τους σημεία σε αυτούς.

Το απόγευμα, από τις 17.00 έως τις 19.00 θα διοργανωθεί μια περιπατητική διαδρομή που θα περάσει από σημεία της πόλης που ξετυλίγουν την ιστορία των αστέγων. 

Την Κυριακή, παράλληλα με την έκθεση των χαρτών των πωλητών της Σχεδίας, στην αυλή του Ωδείου θα πραγματοποιηθεί από τις 11.00 έως τις 17.00 και ένα σεμινάριο ανοιχτό σε όλους αναφορικά με τη μέθοδο καταγραφής προσωπικών αναμνήσεων πάνω σε έναν κενό χάρτη.

Το διήμερο θα κλείσει με την αφηγηματική παράσταση «Ιστορίες χωρίς Σπίτι» (20.00 - 21.30), ένα παραμύθι για την ανατροπή της ζωής που θέτει τον προβληματισμό πως είμαστε όλοι εν δυνάμει άστεγοι. Η παράσταση μάλιστα θα ηχογραφηθεί και ως audio book

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Νάνης το σύνολο των εκδηλώσεων αποτελεί μια κίνηση ευαισθητοποίησης προς τους ανθρώπους τις διπλανής πόρτας, ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τις ευαίσθητες ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σκέψεις το concept αυτό να επεκταθεί και σε άλλες ευπαθείς ομάδες της πόλης ενώ σημειώνει ότι μπορεί να υιοθετηθεί και από άλλες πόλεις αλλά και να αξιοποιηθεί και τουριστικά με τη δημιουργία χαρτών για διάφορες και όχι μόνο ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα οι τουρίστες, οι ποδηλάτες ή ακόμα και μαμάδες με καροτσάκια.

Το πρότζεκτ Eye am Thessaloniki υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων, δείτε εδώ.