Skip to main content

ΕΥΑΘ: Η πώληση του 23% και τα ερωτήματα της επόμενης μέρας

Στο επόμενο 15νθημερο η επιλογή εκτιμητή και συμβούλου ιδιωτικοποίησης. Τι θα μπει στην πρόταση προς τους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μπορεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (η 1906/2014) να ανέκοψε πριν δύο χρόνια τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε., αλλά πλέον είναι βέβαιο ότι το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου, θα αναζητήσει εκ νέου αγοραστή για το μετοχικό μερίδιο που μπορεί να πωλήσει, δηλαδή για ένα μετοχικό πακέτο 23%.

Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε στις 12 Απριλίου πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλων και αναμένεται μέχρι την 1η Μαΐου να έχει γίνει η επιλογή υποψηφίου ο οποίος θα πρέπει εντός διαστήματος τεσσάρων μηνών να καταθέσει την πρότασή του για την αξιοποίηση ( μάλλον πώληση), αυτού του μετοχικού μεριδίου, το οποίο με βάση την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας και μόνο ( δίχως υπερτίμημα), θα εισφέρει στο απύθμενο βαρέλι του δημοσίου χρέους ίσως κάτι στην περιοχή των 33- 35 εκατ. Ευρώ.

Έτσι, κοντά στον Σεπτέμβριο θα γνωρίζει το ΤΑΙΠΕΔ και το αρμόδιο υπουργείο τι ακριβώς προτείνει ο σύμβουλος για την αξιοποίηση του 23%. Προτείνει πώληση σε στρατηγικό εταίρο, που είναι και το πλέον πιθανό; Προτείνει πώληση και μερική παραχώρηση του management; Ποιες επενδύσεις και τι ύψους, θα προτείνει να αναληφθούν από τον ιδιώτη επενδυτή; Προτείνει διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, γεωγραφική ή ίσως και ως αντικείμενα;

Ο ιδιώτης που θα πάρει το 23% της ΕΥΑΘ Α.Ε., θα γίνει μέτοχος μίας εταιρείας νοικοκυρεμένης, που είναι σταθερά κερδοφόρα, που δίνει μέρισμα και ανταμείβει τους μετόχους της, που έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και την οποία δεν βαραίνουν δανειακές υποχρεώσεις.

Βεβαίως, θα γίνει στρατηγικός εταίρος και σε μία επιχείρηση που έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού, σημαντικών επενδύσεων στις αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων αλλά και σε επεκτάσεις, σε μία εταιρεία που έχει ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού και σύγχρονων μηχανισμών και μοντέλων διοίκησης και λειτουργίας.

Δηλαδή θα πρέπει να δώσει για να πάρει, ο τυχόν ενδιαφερόμενος. Άλλωστε η προηγούμενη διοίκηση, είχε προϋπολογίσει για την περίοδο 2015-2018 επενδύσεις 67,3 εκατ. Ευρώ.

Περισσότερα για το επενδυτικό πλάνο της παρούσας διοίκησης Κρεστενίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης και στο πλαίσιο ανάλυσης του νέου business plan.

Βεβαίως το μεγάλο έργο που περίμενε η ΕΥΑΘ Α.Ε. να υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ, είναι η επέκταση του διϋλιστηρίου νερού από τον Αλιάκμονα, έργο προϋπολογισμού περίπου 23 εκατ. Ευρώ, το οποίο είχε απενταχθεί. Η αναγκαιότητα του έργου αποδείχθηκε περίτρανα στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, όταν το δίκτυο δοκιμάστηκε λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Επιπλέον, η ένταξη και νέων περιοχών στο δίκτυο υδροδότησης της ΕΥΑΘ όπως και η παράλληλη σταδιακή μείωση των αποδόσεων των γεωτρήσεων στην Αραβησσό, κάνουν το συγκεκριμένο έργο όλο και πιο αναγκαίο.

Θα είναι ένας από τους ενδεχόμενους διεκδικητές η γαλλική Suez Environnement, μέτοχος σήμερα του 5,462%,  που άλλωστε είχε ενδιαφερθεί στο διαγωνισμό του 2013 για το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ Α.Ε.; Θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ο όμιλος του Διαβαλκανικού ή κάποιες από τις άλλες ελληνικές και ξένες εταιρείες που σε σχήματα, είχαν τότε δώσει το «παρών» στο διαγωνισμό;

Μετά την πώληση του 23%, φυσικά θα μείνει να δούμε τι θα γίνει με το υπόλοιπο 51% του ελληνικού δημοσίου. Θα παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ ή θα μεταφερθεί στην ΕΔΗΣ του Υπερταμείου; Εξ όσων πληροφορείται η Voria.gr, απόφαση επ' αυτού δεν έχει ακόμη ληφθεί.