Skip to main content

ΕΞΘ: «Χαμόγελα» αισιοδοξίας στη Μόσχα για τη Θεσσαλονίκη

Το θετικό κλίμα όπως προδιαγράφεται για την Ελλάδα και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη αποτυπώθηκε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση MITT στη Μόσχα.

Να εκμεταλλευτεί την απήχηση που έχει η Ελλάδα στη Ρωσία ως τουριστικός προορισμός φιλοδοξεί η Θεσσαλονίκη, προσβλέποντας σε ανάκαμψη του αριθμού των διανυκτερεύσεων από τη χώρα αυτή, ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα του 2013 (90.071). Από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σημειώνεται ότι ήδη από την περσινή χρονιά φάνηκε η βελτιωτική «ανάσα» στα νούμερα, καθώς μετά από μία «κατρακύλα» δύο ετών (2014 – 2015), οι διανυκτερεύσεις των Ρώσων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης σταθεροποιήθηκαν με οριακή άνοδο (1,61%, 52.877).

Το θετικό κλίμα όπως προδιαγράφεται για την Ελλάδα και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη αποτυπώθηκε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση MITT που ολοκληρώθηκε χθες στη Μόσχα (14-16 Μαρτίου 2017), με τα μηνύματα που εξέπεμψε να είναι θετικά για τη φετινή τουριστική κίνηση, καθώς παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το πρώτο δίμηνο του 2017 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις θεωρήσεις (βίζα) που εξέδωσαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Ρωσία. Η Θεσσαλονίκη αισιοδοξεί ότι θα επωφεληθεί από την ανοδική αυτή τάση που παρατηρείται, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δυναμική απήχηση που έχει ο προορισμός στη μεγάλη αυτή αγορά, αλλά και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Τουριστικοί παράγοντες αναμένουν φέτος 1.000.000 Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να ενισχύσει το κομμάτι της «πίτας» που της αντιστοιχεί.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης συμμετείχε με δικό της σταντ στο περίπτερο του ΕΟΤ, το οποίο προσέλκυσε το μεικτό ενδιαφέρον επαγγελματιών και κοινού. Σημειώθηκε αυξημένη κίνηση και το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών επικεντρώθηκε στις γενικές πληροφορίες για τον προορισμό, όπως και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τουρισμό αναψυχής, θρησκευτικό τουρισμό, shopping, πολιτισμό, γαστρονομία και διασκέδαση.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Θεσσαλονίκη είναι ένας πολύ αναγνωρίσιμος και αρκετά δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους. Το προφίλ του Ρώσου τουρίστα εμφανίζει τάσεις για ταξίδια όλο το χρόνο, με το ελληνικό ορθόδοξο Πάσχα να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον.

Στις επαφές που είχε η ΕΞΘ με ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους από ρωσικά ΜΜΕ, καταγράφηκε το αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων για προγραμματισμό ταξιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε αυτό ρίχνει και το βάρος της η Θεσσαλονίκη, στο να προσελκύσει δηλαδή τουρίστες δώδεκα μήνες το χρόνο, αναδεικνύοντας τα προτερήματά της και τις ιδιαίτερες «πτυχές» του προορισμού.

Σημειώνεται ότι η MITT θεωρείται ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως και αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επικοινωνία με το ρωσικό τουριστικό κοινό, με tour operators, με επιχειρήσεις και ειδικούς στον χώρο του τουρισμού.

Το σταντ της ΕΞΘ επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα κ. Ανδρέας Φρυγανάς, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα κα Ελένη Βακάλη, ο Α΄ αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας – θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Γιάννης Γιώργος, ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας & Κ.Α.Κ. κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, κ.α.

Την ΕΞΘ εκπροσώπησε η υπεύθυνη Μάρκετινγκ κα Χρύσα Σαραβέλου.

Η ΕΞΘ ευχαριστεί την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, κύριο χορηγό αερομεταφορών, για την υποστήριξη της συμμετοχής της Ένωσης στη ΜΙΤΤ.