Skip to main content

Έχουν και οι Αλβανοί την… Υγεία τους

Σε ενίσχυση της επενδυτικής της παρουσίας στην αλβανική αγορά, όπου ήδη κατέχει τη 2η θέση, προχώρησε η Ελλάδα, με τη λειτουργία από χθες του ιδιωτικού νοσοκομείου που κατασκεύασε ο ιατρικός όμιλος Υγ
Σε ενίσχυση της επενδυτικής της παρουσίας στην αλβανική αγορά, όπου ήδη κατέχει τη 2η θέση, πίσω από την Ιταλία, προχωρά η χώρα μας μετά την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που ανέπτυξε τοπικά ο όμιλος «Υγεία».

Από χθες ο ελληνικός ιατρικός όμιλος παρέχει κι επίσημα τη δυνατότητα στους κατοίκους της αλβανικής πρωτεύουσας, αλλά όχι μόνο, να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες, καθώς εγκαινίασε το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο στη γειτονική χώρα, το Hygeia Hospital Tirana.

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των περίπου 60 εκ. ευρώ, η οποία αφορά στην ανέγερση ενός υπερσύγχρονου 7όροφου κτηρίου στο κέντρο των Τιράνων, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, το νέο νοσοκομείο έχει χωρητικότητα 220 κλινών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 13 αίθουσες χειρουργείου, 8 μονάδες αιμοκάθαρσης, καθώς και μαιευτική, παιδιατρική και γυναικολογική κλινική.

Στόχος του ελληνικού ιατρικού ομίλου είναι να προσφέρει ποιοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες, με χρήση σύγχρονης ιατρικής και νοσοκομειακής τεχνολογίας, όχι μόνο για τους Αλβανούς, αλλά και για πολίτες άλλων γειτονικών χωρών όπως η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. Σε ό,τι αφορά στους συνεργάτες του νοσοκομείου, λέγεται πως η σχετική λίστα θα περιλαμβάνει αρκετούς Έλληνες και περίπου 1.000 αλβανούς επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες στις υπηρεσίες υγείας.

Στις αρχές του έτους, εξάλλου, σε λειτουργία ετέθη και η επένδυση του ομίλου Τιτάν στην Αλβανία. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία δαπάνησε –σύμφωνα με πηγές από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στην γειτονική χώρα- περί τα 250 εκ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευάσει ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου με δυναμικότητα 1,5 εκ. τόνων ετησίως. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του Τιτάνα σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί περαιτέρω.

Επεκτάσεις είχαμε, όμως, και στην παρουσία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην Αλβανία, καθώς μόλις πριν περίπου ενάμιση μήνα, η τοπική θυγατρική του ομίλου Πειραιώς, Tirana Bank, πρόσθεσε άλλο ένα κατάστημα στο δίκτυό της, το οποίο αριθμεί πλέον 50 καταστήματα σε όλη την αλβανική επικράτεια. Θυγατρικές στη γειτονική χώρα, ωστόσο, διαθέτουν όλες, σχεδόν, οι μεγάλες εγχώριες εμπορικές τράπεζες. Βάσει στοιχείων του γραφείου ΟΕΥ, μάλιστα, στο πρώτο τρίμηνο του 2010, το μερίδιό τους στην τοπική αγορά, με κριτήριο το ενεργητικό, ξεπέρασε το 25%, ενώ με βάση την αύξηση καταθέσεων έφθασε στο 30% αντίστοιχα.

Σύμφωνα, δε, με τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, η  Tirana Bank του ομίλου Πειραιώς και η NBG Albania του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, εμφανίζονται πιο ενεργές στον τομέα των χορηγήσεων, ενώ από την πλευρά της η Alpha Bank εμφανίζεται πιο συγκρατημένη στον τομέα αυτό.