Skip to main content

Έξω, επιχειρηματικά, πάμε καλά. Μέσα όμως τι γίνεται;

Εκτός συνόρων οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να κάνουν θαύματα. Όμως οι ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας ασφυκτιούν.

Η United Caribbean Lines εταιρεία συμφερόντων Αλέξανδρου Παναγόπουλου, της Attica Group θυγατρικής του ομίλου Marfin, έχει εξασφαλίσει τη μία από τις 7 ειδικές άδειες για την παροχή υπηρεσιών μεταφορών με επιβατηγά πλοία μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Η άδεια έχει δοθεί από το αρμόδιο U.S. Department of the Treasury's Office of Foreign Assets Control.

Αν η «γραμμή» ανοίξει, όπως προγραμματίζεται, τότε θα πρόκειται για μια σημαντική προοπτική για την ελληνική εταιρία. Κι έτσι θα αποδειχθεί εμπράκτως ότι εκτός συνόρων οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να κάνουν θαύματα. Το θέμα είναι τι γίνεται εντός συνόρων, με τις ξένες εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά ασφυκτιούν.

Η περίπτωση της ELDORADO GOLD ήταν και παραμένει η πιο χαρακτηριστική. Η τελευταία εξέλιξη από το συγκεκριμένο μέτωπο; Ως γνωστόν, κατά 60 ημέρες παρατάθηκε η περίοδος διαιτησίας, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας, που είχε προσδιοριστεί αρχικά σε 90 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος διαιτησίας θα λήξει στις 6 Απριλίου του 2018. «Η Εταιρεία πιστεύει ότι, μέσω του ανοιχτού διαλόγου, τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και αποτελεσματική ανάπτυξη των μεταλλευτικών της δραστηριοτήτων, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Χαλκιδική» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της. Όμως, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ήταν και παραμένουν, ελάχιστες...