Skip to main content

Εκτός της αποστολής στο Ιράν, οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις

Ούτε καν ερωτήθηκαν οι παραγωγικοί φορείς της βόρειας Ελλάδας για το εάν θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη μεγάλη αποστολή, υπό τον πρωθυπουργό, στο Ιράν.

Εξήντα περίπου επιχειρηματίες συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πολυμελή αποστολή που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Ιράν και, σε αυτή την τόσο πολυάνθρωπη αποστολή δεν έχει συμπεριληφθεί ούτε ένας βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, ενώ δεν ενημερώθηκαν ούτε ρωτήθηκαν οι συλλογικοί τους φορείς, αν θα ήθελαν δι' εκπροσώπου να συμμετάσχουν.

Η τακτική αυτή είναι άξια σχολιασμού γιατί τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας , όσο και η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, στο προηγούμενο διάστημα είχαν αναφερθεί στο σχεδιασμό αυτής της αποστολής από την οποία πολλά προσδοκά η ελληνική πλευρά. Άλλωστε έχει καταγραφεί το ενδιαφέρον αρκετών βορειοελλαδικών επιχειρήσεων των κλάδων τροφίμων, πλαστικών και δομικών υλικών για την ιρανική αγορά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης είπε απαντώντας σε ερώτηση της Voria.gr: «Ούτε ερωτηθήκαμε αν θέλαμε να συμμετάσχουμε στην αποστολή, σε αυτό έστω το αναγνωριστικό ταξίδι. Υπάρχει καταγεγραμμένο ενδιαφέρον επιχειρήσεων - μελών μας, κάποιοι έχουν ήδη κινηθεί, αλλά με τη συμμετοχή του Συνδέσμου θα εκπροσωπούντο 400 και όχι μία επιχειρήσεις».

Κίνηση δεν έγινε ούτε προς τη διοίκηση του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παρότι, σε «ανύποπτο χρόνο», το 2009 και σε εποχή που το Ιράν ήταν αποκλεισμένο από το δυτικό κόσμο, είχε οργανωθεί αποστολή από το ΕΒΕΘ στην οποία μάλιστα συμμετείχαν 21 επιχειρήσεις. Όπως είπε ο πρόεδρος Δημήτρης Μπακατσέλος, προφανώς αυτή την εμπειρία, τα συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί, δε σκέφθηκαν οι διοργανωτές της τωρινής αποστολής να αξιοποιήσουν (το πιθανότερο είναι να μη γνώριζαν καν για εκείνη την πρωτοβουλία).

Το εάν από τη βορειοελλαδική επιχειρηματική κοινότητα υπάρχει ενδιαφέρον για το Ιράν αποδεικνύεται από το ότι οι εξαγωγείς, ο ΣΕΒΕ συγκεκριμένα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει αποστολή το Μάιο. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κυριάκος Λουφάκης αρκετοί επιχειρηματίες - μέλη του έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για την ιρανική αγορά.

Σημειωτέον ότι ούτε ο ΣΕΒΕ είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην αποστολή που έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό, αλλά τουλάχιστον στο τέλος Νοεμβρίου 2015, ο κ. Λουφάκης συμμετείχε στην επίσκεψη που τότε είχε κάνει στο Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Για λόγους ουσίας αλλά και σκοπιμότητας, δεν θα έπρεπε με τον τρόπο αυτό να έχει αγνοηθεί η βορειοελλαδική μεταποίηση, όταν μάλιστα αναγνωρίζεται το μέγεθος, το βάρος και η δυναμική της βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας για την εθνική οικονομία.