Skip to main content

Έξυπνο φωτοβολταϊκό σύστημα για μέγιστη απόδοση και δωρεάν ρεύμα

H Αrk Top Systems και οι έξυπνες φωτοβολταϊκές περσίδες που ελέγχονται από smarphones και tablets. Η καινοτομία μέσα από το πρόγραμμα Wider

Tο δώρο της φύσης που λέγεται ηλιακό φως και θερμότητα έρχεται να αξιοποιήσει με τον πιο οικολογικό, παραγωγικό, οικονομικό αλλά και ...ξεκούραστο τρόπο, η Αrk Top Systems, με τα σκιάδια, τις πέργκολες αλλά και τις κεραμιδοφωτοβολταϊκές στέγες, συστήματα που έχουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία, πολυκρυσταλλικά και μονοκρυσταλλικά, τα οποία πλέον ελέγχονται από απόσταση, μέσω smartphone και tablet.

Aυτη η εξ 'αποστάσεως λειτουργία, ο χειρισμός των παραπάνω αυτοματοποιημένων συστημάτων που εντάσσεται απόλυτα στη φιλοσοφία και τη βιοκλιματική λειτουργία ενός έξυπνου κτηρίου, είναι που συμπεριέλαβε το έργο της Ark Top Systems, στο πρόγραμμα WIDER για το "έξυπνο οικολογικό σπίτι για τους ηλικιωμενους".

Για την Ark Top Systems, επιχείρηση που εξειδικεύεται σε τεχνοδομικούς εξοπλισμούς αρχιτεκτονικής, η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών είναι ένα θέμα που ερευνητικά και, σταδιακά, παραγωγικά, την απασχολεί ακόμη από το 1995, πριν καν υπάρξει η ιδέα θεσμοθέτησης στη χώρα μας, των οικιακών φωτοβολταϊκών.

"Αυτό το οποίο πετύχαμε, συνεργαζόμενοι με τους παρόχους τεχνογνωσίας EΛΒΗΣ και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος των έξυπνων φωτοβολταϊκών περσίδων Arksol", δήλωσε στη Voria.gr o επιχειρηματίας Ζιραίρ Κουγιουμτζιάν, ιδρυτής και ιδιοκτήτες της Ark Top Systems.

Mέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες Πληροφορικής παρέχεται με φιλική και εύχρηστη εφαρμογή Android, η δυνατότητα στους χρήστες, παρακολούθησης και ελέγχου των συστημάτων αυτών. Πολύ άνετα και από οποιοδήποτε σημείο, μπορεί κάποιος, έχοντας πληροφορίες για τη θερμοκρασία, τη φωτεινότητα, την κατανάλωση ενέργειας, τη θέση των περσίδων, να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει τα συστήματα προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της παραγώμενης ενέργειας, αλλά επίσης, τη σκίαση χώρων, τον αερισμό και δροσισμό κατοικιών, γραφείων και άλλων χώρων.

Όπως είπε ο κ. Κουγιουμτζιάν, με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που επιτρέπει την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στις ανοιγόμενες περσίδες, οι φωτοβολταϊκές έξυπνες περσίδες Arksol (προϊόντα ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένης από τον ΟΒΙ), μπορούν να αξιοποιηθούν για δωρεάν ρεύμα με αυτοπαραγωγή, ιδιοκατανάλωση και ενεργειακό συμψηφισμό net metering, σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή και στη χώρα μας, από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Με την κοινοτική και κατ' επέκταση ελληνική δέσμευση για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται στο πλαίσιο του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την περίοδο 2014-2020, να προκηρυχθούν μέτρα ενίσχυσης των ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινης, καθαρής ενέργειας.