Skip to main content

Εξοικονομώ κατ’ οίκον:Πού θα βρεθούν 120 εκατ. για τις 15.000 αιτήσεις

Μέσω του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» παρέχονται κίνητρα, στους πολίτες να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους.

Την εφαρμογή ενός παράλληλου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο θα ικανοποιήσει τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος από τις αιτήσεις που παραμένουν «παγωμένες» από το τέλος του 2014 και θα τρέξει ανεξάρτητα από το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Νο 2», το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, προτείνουν φορείς της αγοράς.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την απάντηση που έδωσε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία το γεγονός ότι ενώ τα κονδύλια του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Νο1», εξαντλήθηκαν στα τέλη του 2013, το κράτος δεν ενημέρωσε τους πολίτες, οι οποίοι εξακολούθησαν να υποβάλλουν αιτήσεις, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ανικανοποίητες περίπου 25.000 αιτήματα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση η κυβέρνηση κατάφερε το τελευταίο πεντάμηνο του 2016 να βρει κονδύλια, ώστε να ικανοποιηθούν 8.518 αιτήματα υπαγωγής. Αλλά και πάλι όσα έμειναν απ’ έξω είναι πολλά, ενώ όπως αποκάλυψε στην απάντησή του ο υπουργός, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν κατά προτεραιότητα στις νέες αιτήσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» του νέου ΕΣΠΑ, λόγω αλλαγής των κριτηρίων, αλλά και της ανάγκης για ίση μεταχείριση. 

Παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι παλιές αιτήσεις δεν μπορούν να εξεταστούν κατά προτεραιότητα στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Νο2», αλλά προτείνουν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ακόμη πρόγραμμα – γέφυρα, με δύο πηγές χρηματοδότησης:

Πρώτον, το Ταμείο Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, από το οποίο άλλωστε προήλθαν τα 20 από τα 60 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν συμπληρωματικά το 2016 για την ικανοποίηση των 8.518 αιτήσεων.

Δεύτερον, τις επιστροφές του προγράμματος ΤΕΠΙΧ1, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που έχουν κατευθυνθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες με τη ρύθμιση που προτείνουν αφενός θα ικανοποιηθεί σημαντικό κομμάτι από τις 25.00 αιτήσεις που εκκρεμούν και αφετέρου θα πάρουν οικονομική ανάσα οι κλάδοι της οικοδομής και των δομικών υλικών, καθώς –όπως υποστηρίζουν- με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπαγωγές έργων στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Νο 2» δεν προβλέπονται πριν από το τέλος του χρόνου.

Μέσω του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» παρέχονται κίνητρα, στους πολίτες να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους, συμβάλλοντας στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, με τελικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας έως ένα δισ. κιλοβατώρες ετησίως.  

Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Νο1» ξεκίνησε το 2011 και τα διαθέσιμα κονδύλια εξαντλήθηκαν στα τέλη του 2013. Η πολιτεία, όμως, συνέχισε να δέχεται αιτήσεις πολιτών, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι τα αιτήματά τους ήταν άνευ αντικειμένου. Καθώς ο προϋπολογισμός είχε εξαντληθεί θα έπρεπε να βρεθούν 61,6 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δανείων, επιδοτούμενων τόκων και εξόδων φακέλων, καθώς και 299,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των επιχορηγήσεων, του κόστους των πιστοποιητικών ενεργειακής επιθεώρησης και των αμοιβών συμβούλων αναθεώρησης. Ένα ποσό άνω των 360 εκατ. ευρώ, που φυσικά ήταν αδύνατον να βρεθεί, όχι μόνο διότι δεν ήταν προϋπολογισμένο, αλλά και διότι τα ταμεία του κράτους είναι άδεια. Το 2016 διατέθηκαν έξτρα 60 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν 8.500 αιτήσεις. Εάν το 2017 –με βάση την πρόταση παραγόντων της αγοράς- το κράτος διαθέσει άλλα 120 εκατ. ευρώ θα ικανοποιηθούν άλλες 15.000 - 17.000 αιτήσεις και οι… παραπονούμενοι θα περιοριστούν στις 8.000 – 10.000 πολίτες. Κάτι θα είναι κι αυτό!