Skip to main content

Μπουτάρης: Έτσι προκλήθηκε το κομφούζιο με τον χιονιά

Την Κυριακή το μεσημέρι διαπιστώθηκε ότι οι αλατιέρες είχαν παγώσει, ήταν πετρωμένες και τότε έπιασε πανικός, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στις ενέργειες στις οποίες είχε προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, επανέλαβε ότι «πιθανότατα υπάρχουν ευθύνες» και έκανε λόγο για ατοπήματα. Σημείωσε ότι έδωσε εντολή για έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία, ενώ εξήγησε και το πώς γίνεται να πετρώσει το αλάτι.

«Για μένα κάθε πάθημα και μάθημα είναι πέρα από το συντονιστικό όργανο», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, καλώντας να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις με ψυχραιμία. «Να είμαστε πιο ψύχραιμοι στην αντιμετώπιση τέτοιων δεδομένων. Για μένα ήταν καλό, γιατί θα μας υποχρεώσει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου έγινε μια συνάντηση του συντονιστικού τοπικού οργάνου με φορείς για την προετοιμασία για τον χειμώνα. Στη συνέχεια υπήρξε μια προειδοποίηση για ισχυρό παγετό, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις μιλούσαν ακόμα και για -20 βαθμούς.

«Ήδη με τις προειδοποιήσεις είχαμε μια ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας από τις 5 Ιανουαρίου. Τα αποθέματα του αλατιού υπήρχαν, δεν είχαν πετρώσει ακόμα. Το αλάτι για τους ανιστόρητους παγώνει, καθώς τραβάει υγρασία. Στις 6 και 7 του μήνα, που είχαμε ήδη χαμηλές θερμοκρασίες, έριξαν αλάτι σε σημεία που είχαν παγώσει νερά, προκειμένου να αποτρέψουν τον παγετό. Την Κυριακή, το κρύο ήρθε πιο κοντά και έγινε το πρώτο ατόπημα το δικό μας. Την Κυριακή το μεσημέρι συνειδητοποιήθηκε ότι οι αλατιέρες είχαν παγώσει ήταν πετρωμένες. Τότε έπιασε πανικός στα συνεργεία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να επέμβουν και να αρχίσουν να βγαίνουν για να ρίχνουν αλάτι με φτυάρια. Σφάλμα δεύτερο ότι δεν βγήκαν τη Δευτέρα το βράδυ που φόρτωσαν οι αλατιέρες.

Την Τρίτη το βράδυ βγήκαν αλατιέρες και οι κεντρικοί δρόμοι ήταν καθαροί», εξήγησε ο κ. Μπουτάρης. Ο δήμαρχος κατά την ομιλία του έκανε λόγο για «πανικό στον κόσμο», ενώ άσκησε κριτική στα ΜΜΕ όπως και στον ίδιο τον δήμο που δεν έδιναν οδηγίες στον κόσμο. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να έχουν αλυσίδες, ούτε να γίνουν σαν τους ραλίστες, αυτά είναι λεπτομέρειες.

Έπρεπε να ρίχναμε αλάτι στην ώρα του, και πάλι θα υπήρχε συμφόρηση. Δεν θέλω να βγω από την όποια ευθύνη έχει ο δήμος για όλη την ιστορία. Όμως να αντιληφθούμε ποια είναι η ιστορία. Μιλάμε για το κομφούζιο επί επτά ώρες στους δρόμους; Έδωσαν εντολή στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου να επισημαίνει τα προβλήματα στις διαδικασίες και εάν αξίζει θα κάνουμε και ΕΔΕ. Μας πρόλαβε και ο εισαγγελέας, για το τεράστιο κομφούζιο», σημείωσε.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα των πεζοδρομίων για τα οποία τόνισε ότι «σε λίγα οι καταστηματάρχες και οι πολίτες τα είχαν φροντίσει».

Για τα σχολεία, σημείωσε ότι μόνο 17 σχολεία έμειναν κλειστά καθώς είχαν μεγάλα προβλήματα.