Skip to main content

Εξηγήσεις Αναστασιάδη για τη «διαρροή» εγγράφων από το Κραν Μοντάνα

Προέβη σε διευκρινίσεις για τον φάκελο με έγγραφα από τη διάσκεψη που έστειλε με προσωπική του επιστολή σε δημοσιογράφους, πολιτικά και άλλα πρόσωπα.

Στόχος ήταν να ενημερωθούν οι παραλήπτες δια ιδίαν χρήση, προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη ισχυρισμών που ενδεχομένως να τύγχαναν αξιοποίησης από τουρκικής πλευράς, αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για «διαρροή» εγγράφων από τη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

«Την επιστολή μου, σημειώνει, αλλά και τα συνοδευτικά έγγραφα, χαρακτήρισα ως απόρρητα, επειδή στόχος ήταν να ενημερωθούν οι παραλήπτες δια ιδίαν χρήση, προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη ισχυρισμών που ενδεχομένως να τύγχαναν αξιοποίησης από τουρκικής πλευράς», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση για τον φάκελο με έγγραφα από τη διάσκεψη που έστειλε με προσωπική του επιστολή σε ορισμένους δημοσιογράφους, πολιτικά και άλλα πρόσωπα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος στη δήλωση του αναφέρει ότι ενώ είχε αποφύγει να σχολιάσει τα όσα αβάσιμα του καταλογίζονται «περί διαρροής τάχα απορρήτων εγγράφων», «όμως η επίκληση ποινικών ευθυνών δεν του αφήνουν άλλη επιλογή παρά να απαντήσει, χωρίς όμως, να χρησιμοποιεί επίθετα και χαρακτηρισμούς, που άλλοι του αποδίδουν».

Υποστηρίζει ότι μετά το Κραν Μοντανά δέχθηκε έντονη κριτική από τη μία ότι έδωσε τα πάντα και από την άλλη ότι είχε εξίσου την ευθύνη με την Τουρκία για το ναυάγιο.

Δεδομένου του γεγονότος, προσθέτει, ότι η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατετέθη και λαμβάνοντας υπόψη την προκατάληψη κάποιων διπλωματικών κύκλων, αλλά και την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να αποδώσει την ευθύνη του ναυαγίου στους Ελληνοκυπρίους, έκρινε «πως αντί να επιλέξει την οδό της σύγκρουσης με ανθρώπους, τους οποίους θεωρεί ότι ενεργούσαν από γνήσιο ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού, ήταν ορθότερο να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή, επεξηγώντας τεκμηριωμένα τα όσα επισυνέβησαν στο Κραν Μοντανά».