Skip to main content

Εξηγήσεις από...Κατσέλη για τη Ζώνη Καινοτομίας ζητεί η Αράπογλου

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για τα όσα καταγγέλλει ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της Α.Ζ.ΚΑΙ.Θ κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν υπάρχει η πολιτική βούλ

Το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η δημιουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης αναδεικνύει η  βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, σε ερώτηση της προς τους υπουργούς Περιφερειακής Aνάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας.

Συγκεκριμένα, η κ. Αράπογλου διαπιστώνει - όπως όλοι οι Θεσσαλονικείς - ότι, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ουσιαστικά δεν έχουν γίνει βήματα προόδου, καθώς ούτε πρακτικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί ούτε κονδύλια έχουν δεσμευτεί και αναρωτιέται αν πραγματικά «θέλουμε να αναπτυχθεί μια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη». Επισημαίνει δε πως εδώ και τεσσεράμισι χρόνια έχει ιδρυθεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, χωρίς χώρο για να αναπτυχθεί, χωρίς θεσμικό πλαίσιο κινήτρων για εγκατάσταση ή ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων, χωρίς Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

«Έχουμε δηλαδή μια ζώνη Καινοτομίας στα χαρτιά» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα παραπάνω οδήγησαν σε «αλυσίδα» παραιτήσεων, δύο προέδρων του διοικητικού συμβούλιου και - προσφάτως – του, μετά από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού προσληφθέντα, διευθύνοντα συμβούλου, δρ Ιορδάνη Αρζιμάνογλου.

Παράλληλα, παρότι απευθύνεται στους τρεις υπουργούς, η κ. Αράπογλου ζητεί εμμέσως εξηγήσεις από την πρώην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, για το αν ισχύουν οι καταγγελίες του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου, ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε για την έγκριση ειδικού καθεστώτος, το ΥΠΟΙΑΝ ζητούσε επανειλημμένως παρατάσεις με αποτέλεσμα στο τέλος να αποσυρθεί το σχέδιο και να σταματήσει η διαπραγμάτευση.

Η κ. Αράπογλου, παραθέτει ένα μέρος του σχετικού νόμου για να καταδειχθεί ότι παρόλο που από το Δ.Σ της Α.Ζ.ΚΑΙ.Θ υπήρξαν προτάσεις για τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου της Ζώνης, των κριτηρίων καινοτομίας και της χωροθέτησής της, δεν υπήρξε η έγκριση από τέσσερα συναρμόδια υπουργεία. Αντίθετα, από υπουργείο ανατέθηκε σε εταιρεία συμβούλων τόσο η μελέτη του Στρατηγικού Σχεδίου όσο και η μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού, παρόλο που ρητά στο νόμο αναφέρεται ότι αυτά καταρτίζονται από το Δ.Σ της εταιρείας.

«Δεν συνεχίζω με τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου καθώς, πώς να ορίσεις τους Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δράσεων (άρθρο 11) όταν δεν έχεις χώρο, πώς να προσλάβεις προσωπικό όταν δεν έχεις Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (άρθρο 8), πώς να προσελκύσεις ενδιαφερόμενες εταιρείες χωρίς κίνητρα» διερωτάται χαρακτηριστικά η βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει η κ. Αράπογλου, όλα αυτά συμβαίνουν «τη στιγμή που όλοι συνομολογούμε την επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα μας βγάλει από την κρίση και θα βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία. Τη στιγμή που σύμφωνα με δηλώσεις του παραιτηθέντος (τον Απρίλιο του 2009) προέδρου, καθηγητή Ι. Βασάλου, ξένοι επενδυτές απέσυραν το ενδιαφέρον τους για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στη ζώνη, διαπιστώνοντας την πλήρη αδιαφορία και την τεράστια καθυστέρηση υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού. Τη στιγμή που στη γειτονική Τουρκία, τα δύο τεχνολογικά πάρκα που διέθετε το 2001, έγιναν σήμερα και μετά τη θεσμοθέτηση παρομοίων Ζωνών Καινοτομίας, τριάντα δύο».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητεί την κατάθεση του Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ζ.ΚΑΙ.Θ και την αλληλογραφία μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της Ζ.ΚΑΙ.Θ, του παραιτηθέντος Διευθύνοντος Συμβούλου και των υπουργείων σχετικά με τη θεσμοθέτηση κινήτρων, τον ορισμό κριτηρίων καινοτομίας και τη χωροθέτηση της Ζώνης.

Αναλυτικότερα, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Πώς προσδιορίζεται εντέλει μια Ζώνη Καινοτομίας, τι σημαίνει και τι απαιτείται για την ύπαρξή της; Θέλουμε να αναπτυχθεί μια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη;

2. Αν ναι, γιατί, τεσσεράμισι χρόνια μετά την (με Νόμο) ίδρυση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας δεν παραχωρήθηκε η χρήση δημόσιας έκτασης, για την ανάπτυξή της;

3. Γιατί δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί κίνητρα ένταξης στη Ζ.ΚΑΙ.Θ;

4. Γιατί δεν έγιναν όλες οι υπόλοιπες ενέργειες που απαιτούνται για να λειτουργήσει και να γίνει ευρέως γνωστή ώστε να προσελκύσει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις;

5. Ισχύουν οι καταγγελίες του παραιτηθέντος Διευθύνοντος Συμβούλου ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την έγκριση ειδικού καθεστώτος, το τότε Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζητούσε επανειλημμένως παρατάσεις με αποτέλεσμα στο τέλος να αποσυρθεί το σχέδιο και να σταματήσει η διαπραγμάτευση;