Skip to main content

Εξιχνιάστηκαν απάτες μέσω αγγελιών πώλησης οχημάτων στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστοι ανάρτησαν, σε ελληνική ιστοσελίδα, αγγελία πώλησης αγροτικού μηχανήματος, έναντι του ποσού των 17.200 ευρώ.

Δύο υποθέσεις απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 50χρονου Έλληνα, για απάτη κατ' εξακολούθηση.
 
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, ιδιώτης κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας ότι έπεσε θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με τη μέθοδο της ανάρτησης αγγελίας πώλησης οχήματος στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστοι ανάρτησαν, σε ελληνική ιστοσελίδα, αγγελία πώλησης αγροτικού μηχανήματος, έναντι του ποσού των 17.200 ευρώ. Ο παθών επικοινώνησε με τον φερόμενο ως πωλητή, ο οποίος του γνωστοποίησε πως το όχημα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και του υπέδειξε να επικοινωνήσει με μεταφορική εταιρεία που εδρεύει εκεί και θα αναλάμβανε και τη μεταφορά του οχήματος στην Ελλάδα, μετά την προκαταβολή χρηματικού ποσού.
 
Ο ιδιώτης επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκπροσώπους της υποτιθέμενης εταιρείας και πείστηκε να καταβάλλει ως προκαταβολή το ποσό των 3.617 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό την αποστολή του αγροτικού μηχανήματος, πλην όμως, ποτέ δεν παρέλαβε το εν λόγω μηχάνημα.
 
Επίσης, τον Απρίλιο του 2014 έγινε καταγγελία, από άλλο ιδιώτη, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία είχε πέσει θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με την ίδια μέθοδο και όμοιο τρόπο δράσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιώτης είχε εντοπίσει, σε ελληνική ιστοσελίδα, αγγελία πώλησης πολυτελούς ΙΧ αυτοκινήτου, με έδρα το Εδιμβούργο Σκωτίας, έναντι 46.200 ευρώ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον φερόμενο ως πωλητή, του υποδείχθηκε να επικοινωνήσει με την ίδια μεταφορική εταιρεία και πείστηκε να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 3.450 ευρώ ως προκαταβολή, σε λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ουδέποτε παρέλαβε το αυτοκίνητο.
 
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατόπιν σχετικών παραγγελιών των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Θήβας και Αθηνών, αντίστοιχα, διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων των συγκεκριμένων υποθέσεων και στη συνέχεια προέκυψε η εμπλοκή του 50χρονου ημεδαπού και στις δύο υποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 50χρονου Έλληνα, σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.
 
Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ σε βάρος του 50χρονου έχουν σχηματιστεί και στο παρελθόν δικογραφίες για παρόμοια αδικήματα.