Skip to main content

Μουζάλας: Τρεις μόνιμες δομές για πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Οι τρεις θα είναι στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενούν αριθμό προσφύγων που δεν θα υπερβαίνει τα 800 άτομα - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη του δήμου Θέρμης

Τη σταδιακή δημιουργία έξι μόνιμων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, προανήγγειλαν συνεργάτες του Γ. Μουζάλα, σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης στα Βασιλικά, με θέμα τη λειτουργία του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις αποθήκες Κορδογιάννη, καθώς και για γενικότερα θέματα που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάριος Καραγιαννάκης και Κώστας Κουσαξίδης, οι τρεις εξ αυτών θα είναι στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενούν διαχειρίσιμο αριθμό προσφύγων ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τα 800 άτομα.

Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, συμμετείχαν ακόμη ο επικεφαλής της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Νικόλαος Μπαντουβάκης καθώς και εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατοίκων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην αρχική παρέμβασή του ο δήμαρχος Θέρμης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την «αιφνιδιαστική και χωρίς επίσημη ενημέρωση του δήμου», απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει κέντρο φιλοξενίας σε ιδιωτικό χώρο στα Βασιλικά. Είπε ότι το έλλειμμα ενημέρωσης ενίσχυσε τα αισθήματα ανασφάλειας των κατοίκων ενώ και ο χώρος που επιλέχθηκε ήταν ακατάλληλος για φιλοξενία προσφύγων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι υπάρχει ανησυχία εξ' αιτίας φημών ότι υπάρχει προγραμματισμός για δημιουργία και άλλου κέντρου φιλοξενίας εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θέρμης. Τόνισε ότι ο δήμος και η Επιτροπή των Κατοίκων συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και να αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους δημότες, αλλά και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες για το χρονικό διάστημα που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να λειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας στις αποθήκες Κορδογιάννη. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τους εκπροσώπους του κ. Μουζάλα να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις του υπουργείου σε ό,τι αφορά την ισοκατανομή των προσφύγων, τονίζοντας πως «η σημερινή κατάσταση δεν είναι δίκαιη», τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Ζήτησε επίσης να ξεκαθαριστεί αν και κατά πόσο υπάρχει πρόθεση, πρόβλεψη ή προγραμματισμός για εγκατάσταση επιπλέον προσφύγων στην υπάρχουσα δομή των Βασιλικών ή για δημιουργία άλλης ανάλογης δομής εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θέρμης.

Οι συνεργάτες του κ. Μουζάλα ανέφεραν ότι η επιλογή των αποθηκών Κορδογιάννη προέκυψε καθώς δεν υπήρχε καμία άλλη προσφορά κατάλληλου χώρου για άμεση αξιοποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, παραδέχτηκαν πως δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η Δημοτική Αρχή και πως υπήρξε αιφνιδιασμός, ωστόσο όπως σημείωσαν, δεν υπήρχε χρόνος στο πλαίσιο διαχείρισης μιας κρίσης για κάτι τέτοιο, ενώ συμπλήρωσαν πως στο εξής θα είναι στη διάθεση Δήμου και Επιτροπής Πολιτών, ώστε να επιτευχθεί συνεργασία και συντονισμός σε ότι προκύψει στο μέλλον.

Ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, πρόθεση ή πρόβλεψη από πλευράς υπουργείου για δημιουργία άλλης δομής, μόνιμης ή μη, στα διοικητικά όρια του δήμου Θέρμης. Δεσμεύτηκαν ότι το κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά θα λειτουργήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πως άμεσα θα υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, τόνισαν, ότι σταδιακά θα δημιουργηθούν έξι μόνιμες δομές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Οι τρεις θα είναι στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενούν διαχειρίσιμο αριθμό προσφύγων ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τα 800 άτομα.

Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης κ. Μπαντουβάκης, αναφερόμενος στα ζητήματα ασφαλείας τόνισε πως η εμπειρία επί του συνόλου των κέντρων φιλοξενίας απέδειξε ότι παρά τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις των κατοίκων, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στις περιοχές όπου λειτουργούν τέτοια κέντρα. Ξεκαθάρισε πως εφόσον εντοπιστούν παραβατικές συμπεριφορές θα εφαρμόζεται ο νόμος, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους. Απαντώντας σε σχετικό αίτημα της διοίκησης του δήμου και της Επιτροπής Κατοίκων δεσμεύτηκε για ενίσχυση του τοπικού αστυνομικού τμήματος με επιπλέον άνδρες και περιπολικά. Παράλληλα ανέφερε πως και στην προσωρινή δομή η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ενισχυμένη για όσο διάστημα απαιτηθεί, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση και των μέτρων της τροχαίας.

Κλείνοντας την εξάωρη σύσκεψη ο δήμαρχος Θέρμης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν, τόνισε ότι δόθηκαν ορισμένες απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα και τα αιτήματα που τέθηκαν. Συνοψίζοντας, δε, ανέφερε ότι:

- Στο ερώτημα αν θα υπάρξει άλλη δομή εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θέρμης η απάντηση είναι ρητά αρνητική.

- Η υπάρχουσα δομή δεν θα φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες, αλλά και ούτε θα αποσυμφορηθεί άμεσα όπως ζητούν δήμος και κάτοικοι.

- Σε τυχόν ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς θα εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης.

- Θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί ο χώρος φιλοξενίας για να γίνουν περισσότερο ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ακολούθησε σύσκεψη της δημοτικής αρχής με την Επιτροπή Κατοίκων όπου ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας η οποία έγινε στο δημαρχείο Θέρμης. Αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει επίσκεψη στις αποθήκες Κορδογιάννη του δημάρχου, της Επιτροπής Κατοίκων και της Ύπατης Αρμοστείας, προκειμένου να εντοπιστούν οι τυχόν ελλείψεις και να γίνουν από κοινού παρατηρήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Επίσης θα ζητηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στο κέντρο φιλοξενίας, ώστε να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός ενεργειών στην κατεύθυνση ήρεμης συνύπαρξης για το διάστημα που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα λειτουργεί η συγκεκριμένη δομή.

Τη δομή επισκέφθηκε σήμερα η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου η οποία έχει συγκροτηθεί ειδικά για το θέμα των προσφύγων.