Skip to main content

Έξι οι υποψήφιοι για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις προτάσεις, θα υποβάλλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Έξι επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έληγε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος μάλιστα είχε πάρει παράταση.

«Με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από τα ακόλουθα έξι επενδυτικά σχήματα, έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -2,77%) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

· Η επενδυτική εταιρεία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

· Η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

· Ο διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. σε κοινοπραξία με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.

· H ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A.

· Η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS)

· H Powerglobe LLC

«Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.