Skip to main content

Έξι αντί δύο οι ελληνικές τράπεζες που θα κάνουν το τεστ της ΕΕ

Η έκπληξη της τελευταίας στιγμή έγινε και στη λίστα των 91 ευρωπαϊκών πιστωτικών ομίλων θα περιλαμβάνονται έξι τράπεζες από τη χώρα μας.
Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση των κρίσιμων στρες τεστς των ευρωπαϊκών και κατ’ επέκταση των ελληνικών τραπεζών, ξεκίνησε. Και μάλιστα, με μια μεγάλη έκπληξη. Αντί να συμμετάσχουν στη διαδικασία 2 τράπεζες, όπως ήταν αρχικά αναμενόμενο, ή 4, όπως λέγονταν κατόπιν ως η «πιθανότερη εκδοχή», τελικώς στη λίστα συμπεριλήφθηκαν 6!

Το γεγονός προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έκπληξη στο ελληνικό τραπεζικό λόμπι, καθώς σηματοδότησε, πέραν όλων των άλλων, την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να τελειώνει μια και καλή με την υπόθεση των «σκελετών» στα ντουλάπια των ευρωπαϊκών πιστωτικών ομίλων. Έτσι, από ελληνικής πλευράς, στη διαδικασία θα πάρουν μέρος η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank Efg (όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο), η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς (όπως προέβλεπε το δεύτερο σενάριο) και η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (που αποτέλεσαν την έκπληξη της τελευταίας στιγμής).

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο ίδιο τεστ θα συμμετάσχουν συνολικά 91 ευρωπαϊκές, οι οποίες εκπροσωπούν το 65% του συνολικού τραπεζικού τομέα της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).

Στην «ελληνική συμμετοχή» θα πρέπει επίσης να προστεθεί και η παρουσία της Marfin Popular και της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες καλύπτουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στην όλη διαδικασία. Η τελευταία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα και τα αποτελέσματά της θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 23 Ιουλίου.