Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
x

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ EUROGROUP ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΙΚ

Μετά το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών φαντάζει αρκετά πιθανό να αποχωρήσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη θέση του ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας.

Το ενδεχόμενο να μην είναι απαραίτητο ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να είναι παράλληλα και υπουργός Οικονομίας κάποιας χώρας της Ευρωζώνης, είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται ατύπως στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη σημερινή έκδοση της βελγικής εφημερίδας «L' Echo».

Και αυτό γιατί, μετά το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, φαντάζει αρκετά πιθανό να αποχωρήσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη θέση του υπουργού Οικονομίας της Ολλανδίας.

Η L' Echo, σημειώνει ότι σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε από το 2018 και μετά να παραμείνει για άλλα δυόμισι χρόνια στην προεδρία της Ευρωζώνης. Και αυτό διότι, αφενός η θητεία του θεωρείται επιτυχημένη από πολλές χωρες, αφετέρου είναι Σοσιαλδημοκράτης, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα ειναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται, ότι οι πρόεδροι της Επιτροπής του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να μην ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Επίσης, εάν αποφασιστεί ότι η προεδρία του Eurogroup θα είναι πόστο αποκλειστικής απασχόλησης, τότε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, το οποίο έχουν μόνο οι εκπρόσωποι των κρατών της Ευρωζωνης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ