Skip to main content

Επιτροπή θα εξετάσει την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών

Εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος προβλέπει τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών για την ανάληψη των υπηρεσιών δημοσίων μεταφορών.

Στη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα εισηγηθεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών, προχωρεί ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Πρόκειται για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 1370/2007, ο οποίος προβλέπει τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών για την ανάληψη των υπηρεσιών δημοσίων μεταφορών για τις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται ήδη δημόσιος συγκοινωνιακών φορέας.

Έργο της επιτροπής «είναι η διερεύνηση, υπό το πρίσμα των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού 1370/2007, της δυνατότητας απελευθέρωσης των αστικών συγκοινωνιών και η εξέταση και αξιολόγηση των σχετικών προτάσεων».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξεταστεί και η σύμβαση παραχώρησης του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη όσο και με την αποκλειστικότητα των αστικών ΚΤΕΛ στην Ελλάδα, σε συνέχεια του «νόμου Χρυσοχοΐδη» για την απελευθέρωση των υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με το in.gr μέχρι την 30ή Απριλίου 2016 η επιτροπή θα υποβάλει στον υπουργό Υποδομών σχετικό πόρισμα «προς έγκριση, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού 1370/2007».