Skip to main content

Εξελίξεις στη Σουρωτή ΑΕ: Ο Συνεταιρισμός πουλάει τις μετοχές του

Μέχρι σήμερα το πρωί ο Ιβάν Σαββίδης συγκέντρωσε ποσοστό 43%. Δήμος Θέρμης και Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας διατηρούν τα ποσοστά τους.

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και σήμερα στο πεδίο διεκδίκησης του μετοχικού ελέγχου της Σουρωτής Α.Ε. καθώς εχθές αργά το βράδυ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής, σε γενική του συνέλευση, αποφάσισε να πουλήσει όλες τις μετοχές που κατέχει, 702.472 τεμάχια που αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, με τιμή εκκίνησης τα 1,2 ευρώ ανά μετοχή.

Το "παιχνίδι" λοιπόν χοντραίνει και μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος να αγοράσει αυτό το μετοχικό πακέτο σε τέτοια τιμή, πολύ πάνω από το 1 ευρώ/μετοχή που προσέφερε η Coca Cola αλλά και πάνω από το 1,05ευρώ/μετοχή που έφτασε να δίνει ο Ιβάν Σαββίδης.

Στο παζλ των εξελίξεων να προσθέσουμε ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που όσοι μέτοχοι ενδιαφέρονται μπορούν να πουλήσουν στον ομογενή επιχειρηματία ο οποίος πέτυχε ως το πρωί της Παρασκευής και έχοντας αρχίσει να αγοράζει από 1/11/2016, να συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 43% των μετοχών της εταιρείας, ενώ το ποσοστό που τελικώς συγκέντρωσε η Coca Cola- η εταιρεία που άνοιξε τον χορό των προσφορών- δεν πρέπει να ξεπερνάει το 20%.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής κ. Δημήτρης Πεχλιβανίδης, η γενική συνέλευση των μελών εχθές κατέληξε κατά πλειοψηφία στην απόφαση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η συγκυρία προκειμένου να προωθήσει αναπτυξιακά σχέδιο του Συνεταιρισμού (είναι ΝΠΙΔ), που αφορούν στη δημιουργία αποσταγματοποιείου και ποτοποιείου, αλλά τυποποιητηρίου ελαιολάδου και ελαιών αφού έχει ιδιόκτητη γη 11 στρέμματα αλλά και ιδιόκτητο κτίριο.

Σήμερα το δ.σ. του Συνεταιρισμού θα αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας και το μετοχικό της μερίδιο θα πάρει όποιος ενδιαφερόμενος δώσει τα περισσότερα, Σαββίδης ή Coca Cola ή κάποιος τρίτος.

Μετά το κλείσιμο της σημερινής ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από τον όμιλο Σαββίδη, ο οποίος είχε άλλωστε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι αν συγκεντρώσει μετοχικό μερίδιο 35%-40% θα κάνει τις εξής δύο επόμενες κινήσεις: Αρχικά θα προτείνει στη Coca Cola να αγοράσει το δικό της ποσοστό και σε επόμενη φάση θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ελπίζοντας στη στήριξη των θεσμικών μετόχων που είναι εν προκειμένω ο Δήμος Θέρμης (μερίδιο μετοχών 15,9%), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ. μερίδιο 4,5%), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Σύλλογος Ορφέας.

Στους θεσμικούς μετόχους σαφώς βαρύτητα ιδιαίτερη έχει η συμμετοχή του Δήμου Θέρμης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ποσοστά 15,9% και 4,5% αντίστοιχα.

Ο Δήμος Θέρμης πάντως δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να πωλήσει μετοχές της Σουρωτής ΑΕ γιατί, όπως είπε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, "έχουμε κοινωνική ευθύνη απέναντι στους δημότες μας". Μάλιστα, πρόθεση του Δήμου είναι σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας να συμμετάσχει σε αυτή, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της επιχείρησης, καθώς η παρουσία μεγάλων ιδιωτών επενδυτών θα ανοίξει άλλες προοπτικές ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τη Voria.gr δεν υπάρχει, επίσης, ζήτημα πώλησης των μετοχών.