Skip to main content

Εξελίσσεται το θρίλερ της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Φρανκφούρτη, επισήμως δεν βγαίνει να διαψεύσει τις σχετικές φήμες, αλλά αντιθέτως αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να «κουρέψει» τελικά τα collaterals.

Συνεχίζει να εξελίσσεται σε πλήρη δράση το θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Κι αυτό γιατί η Φρανκφούρτη, επισήμως δεν βγαίνει να διαψεύσει τις σχετικές φήμες, αλλά αντιθέτως αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να «κουρέψει» τελικά τα collaterals των ελληνικών τραπεζών στον ELA (που δίνονται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας).

Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ανατριχίλα στο ελληνικό τραπεζικό λόμπι, το οποίο δεν ακούει μια κατηγορηματική διάψευση από επίσημα χείλη του συγκεκριμένου ενδεχόμενου, οπότε λογικό είναι να ανησυχεί. Η ανησυχία αυτή, μάλιστα, γίνεται μεγαλύτερη όταν οι σχετικές φήμες πλαισιώνονται από διαρροές του τύπου ότι ενδεχομένως το “κούρεμα” να γίνει και πριν από τις 11 Μαίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, όντως, η πίεση στην Αθήνα θα καταστεί αφόρητη. Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, δεν αποκλείει τίποτα επισήμως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα εξετάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο ELA είναι η μοναδική πηγή άντλησης ρευστότητας και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό της κυκλοφορούν υπόλοιπο δεν ξεπερνά τα 3 με 3,5 δις ευρώ, γεγονός το οποίο, από μόνο του, αποδεικνύει εμπράκτως ότι τα πάντα είναι οριακά. Και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερο, αν κάποιο «πρωί» η ΕΚΤ κάνει «επικίνδυνες» ανακοινώσεις, τις οποίες όλοι  - τραπεζικές διοικήσεις και κυβέρνηση - απεύχονται.