Skip to main content

Εξελέγη το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Έρευνας - Καινοτομίας

Το Συμβούλιο αναμένεται σύντομα να συγκροτηθεί σε σώμα και θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο του σχεδιασμού των δράσεων του ΕΛΙΔΕΚ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκλογή του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΕΚ) από τη γενική συνέλευση του ιδρύματος. Τα εννέα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου τα οποία εξελέγησαν μεταξύ 55 υποψηφίων, είναι διακεκριμένοι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με την εκλογή των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου υλοποιείται η συγκρότηση του σπουδαιότερου οργάνου διοίκησης του ΕΛΙΔΕΚ, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη του ερευνητικού και ακαδημαϊκού οικοσυστήματος της χώρας. Το Συμβούλιο σύντομα θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο του σχεδιασμού των δράσεων του ΕΛΙΔΕΚ, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την έρευνα και την καινοτομία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, δήλωσε ότι η εκλογή του συμβουλίου αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων του ιδρύματος.

«Η εκλογή των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ που θα αποτελεί τον εκτελεστικό του βραχίονα, είναι ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των σκοπών του ιδρύματος. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη ριζοσπαστική αντίληψη που το διατρέχει, σύμφωνα με την οποία η ίδια η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διαμόρφωση της επιστημονικής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα. Ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ καλείται να στηρίξει το εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να δώσει λύσεις σε χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν τον χώρο της έρευνας. Το στοιχείο αυτό, όπως και η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ, αποτελεί συνειδητή κυβερνητική επιλογή, η οποία μάλιστα χρηματοδοτείται από 240 εκατ. ευρώ για το άμεσο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη που εξελέγησαν», κατέληξε ο κύριος Φωτάκης.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο στους αντίστοιχους τομείς επιστημών, συγκροτούν οι εξής:

-Διονύσιος Τσιχριτζής (Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας)

-Αχιλλέας Γραβάνης (Ιατρική και Επιστήμες Υγείας)

-Ξενοφών Βερύκιος (Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα)

-Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης (Γεωπονικές Επιστήμες)

-Κωνσταντίνος Γαλιώτης (Φυσικές Επιστήμες)

-Αντώνης Εφραιμίδης (Μαθηματικά και Επιστήμες Πληροφορίας)

-Ματθαίος Σανταμούρης (Επιστήμες περιβάλλοντος και Ενέργειας)

-Αντώνιος Ρεγκάκος (Ανθρωπιστικές Επιστήμες)

-Ξένια Χρυσοχόου (Κοινωνικές Επιστήμες)

Ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης, Χρήστος Ζερεφός, δήλωσε ότι «η πανηγυρική πλειοψηφία με την οποία εξελέγησαν τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, ήταν αποτέλεσμα μακράς πορείας και έντονης εργασίας των εισηγητών και των μελών της γενικής συνέλευσης και οδήγησε σε ένα γρήγορο και τεκμηριωμένο αποτέλεσμα, το οποίο προέκυψε από μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της γενικής συνέλευσης».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της γενικής συνέλευσης, Δημήτρης Νιάρχος, υπογράμμισε πως «οι επιλεγέντες υποψήφιοι είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσαν να επιλεχθούν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η παρουσία τους στο ΕΛΙΔΕΚ να είναι η βάση για την επιτυχία του ιδρύματος στο μέλλον».