Skip to main content

Εξαπλώνεται σε αυτοδιοίκηση - συνδικαλισμό ο ιός διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Διασπάται η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, νέα παράταξη στον δήμο Θεσσαλονίκης, αποχωρήσεις στη Νεάπολη, διάσπαση και στον συνδικαλιστικό χώρο.

Η διάσπαση, απόρροια της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι, περιορίστηκε αρχικά στον κομματικό μηχανισμό. Στο χώρο της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος πορεύονταν από κοινού με αυτούς οι οποίοι αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου συγκροτώντας τη Λαϊκή Ενότητα ή άλλα σχήματα. Ωστόσο, φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου η διάσπαση να διαπεράσει και αυτούς τους δύο χώρους.

Διασπάται η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, της παράταξης με την οποία κατέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές του 2014 στην Κεντρική Μακεδονία έχοντας ως επικεφαλής την τότε βουλευτίνα Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Και μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταξη της κυρίας Χαραλαμπίδου στη ΛαΕ η ΡΑΕ συνέχιζε να λειτουργεί ενιαία παρότι από τους τέσσερις περιφερειακούς συμβούλους που είχε εκλέξει οι δύο μόνον παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Θανάσης Χειμώνας και ο Λάζαρος Τόσκας, ενώ η επικεφαλής και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΚΟΕ, είχαν αποχωρήσει από το κυβερνητικό κόμμα. Όλα αυτά ως και πριν από λίγο καιρό οπότε έπαψε ουσιαστικά να υφίσταται ενιαία η ΡΑΕ.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr η κυρία Χαραλαμπίδου «τα όργανα της ΡΑΕ, δηλαδή η γραμματεία, το συντονιστικό και η συνέλευση μελών, έτσι όπως λειτουργούσαν έως τώρα δεν πρόκειται να συνέλθουν ξανά». Αναφέρει ότι η τελευταία συνεδρίαση ήταν της γραμματείας της ΡΑΕ και έγινε πριν από περίπου ενάμιση μήνα. «Στη γραμματεία συμμετέχουν και στελέχη τα οποία έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση σε θέσεις κρατικών αξιωματούχων και πλέον υποστηρίζουν τυφλά τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης. Πως είναι δυνατόν να συνυπάρξουμε με αυτούς;», διερωτάται η επικεφαλής της ΡΑΕ. Σημειώνεται ότι στη γραμματεία της παράταξης συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κρεστενίτης, πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., ποσοστό της οποίας οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Συμμετέχουν επίσης η Κυριακή Μάλαμα, στέλεχος της ΕΡΤ3, ο Κώστας Αμπατζάς, πρόεδρος των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων (ΕΑΚ) Θεσσαλονίκης, η Αθηνά Παναγιώτου, αποσπασμένη στο βουλευτικό γραφείο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου κ.ο.κ.

Όπως αναφέρει η κυρία Χαραλαμπίδου «η ΡΑΕ παραμένει σταθερή στο προγραμματικό πλαίσιο του 2014 και θα συνεχίσει να αγωνίζεται καθημερινά για την ήττα των μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών που τις εφαρμόζουν». Προαναγγέλλει, δε, την εκλογή νέων οργάνων της παράταξης, με ανοιχτό κάλεσμα που θα γίνει αμέσως μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Το διαζύγιο με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το είχε προαναγγείλει η κυρία Χαραλαμπίδου με προ ημερών συνέντευξή της στη Voria.gr δηλώνοντας ότι «η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και η εξέλιξη των πραγμάτων διαμόρφωσε μια νέα κατάσταση στην Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως των επί μέρους επιλογών και στάσεων, έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να στηρίζουν μια καταστροφική μνημονιακή κυβέρνηση που το εξωφρενικό είναι πως μιλάει στο όνομα της Αριστεράς! Αυτονόητο είναι πως δεν μπορούμε να μιλάμε πια, για κοινή συνύπαρξη…».

Μετά τις εξελίξεις αυτές απομένει να αποσαφηνιστεί η στάση την οποία θα τηρήσουν οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι (Χειμώνας και Τόσκας) οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στη Voria.gr η κυρία Χαραλαμπίδου τους καλεί, ουσιαστικά, να αποχωρήσουν δια της μεθόδου της ανεξαρτητοποίησης. «Προσωπικά τους εκτιμώ απεριόριστα, όμως πολιτικά δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε», τονίζει και προσθέτει: «Βάσει του ‘Καλλικράτη’ υπάρχουν δύο δυνατότητες: είτε να διαγραφούν από την παράταξη, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ, είτε να ανεξαρτητοποιηθούν».

«Δεν έχω καμία πρόθεση να αποχωρήσω ή να διασπάσω την παράταξη» δηλώνει στην Voria.gr ο Θανάσης Χειμώνας. «Με αλληλοκατανόηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις προσπαθούμε να την κρατήσουμε ενιαία. Το ότι ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι σε όλα με την κυβερνητική πολιτική. Προς το παρόν δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα στην παράταξη. Δεν υπάρχει πρόθεση αποχώρησης από κανέναν. Εάν η κυρία Χαραλαμπίδου πει ‘εγώ δεν μπορώ άλλο’ και θελήσει να αποχωρήσει ή να ανεξαρτητοποιηθεί τότε θα το δούμε», δηλώνει ο κ. Χειμώνας. Τονίζει, παράλληλα, ότι στην παράταξη συμμετέχουν πολλοί από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι «η παράταξη δεν ανήκει στην κυρία Χαραλαμπίδου».

Νέα παράταξη στον δήμο Θεσσαλονίκης

Συγκρότηση νέας δημοτικής παράταξης δρομολογείται και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστές είναι στελέχη τα οποία αποχώρησαν από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» η οποία υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2014 έχοντας επικεφαλής τον νυν βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τον περασμένο Απρίλιο 49 μέλη της δημοτικής παράταξης, στην πλειοψηφία τους υποψήφιοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, αποχώρησαν από την «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη». Στην ανακοίνωσή τους οι 49 τόνιζαν ότι «δυστυχώς, μετά το καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, βιώνουμε μια μετάλλαξη της αντιμνημονιακής, ριζοσπαστικής, κινηματικής ‘Θεσσαλονίκης Ανοιχτής Πόλης’ σε υποστηρικτή της κυβερνητικής πολιτικής». Υπογράμμιζαν ότι πλέον «η δημοτική κίνηση δεν καταγγέλλει και δεν αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως και αυτήν του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε, του ΟΣΕ και της ΕΥΑΘ που έπονται». Ένας εκ των 49 είναι ο εργατολόγος Άδωνις Κουλιούφας, πρώην μέλος της γραμματείας της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δήλωσε στη Voria.gr πως «είναι προφανές ότι οι αντιμνημονιακές δυνάμεις θα πρέπει να εκφραστούν και στο δήμο Θεσσαλονίκης» και προσδιόρισε τη σχετική πρωτοβουλία για το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι την πόρτα της εξόδου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» είχε ανοίξει πρώτος ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σαμανίδης, ο οποίος παραιτήθηκε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Διάσπαση στο δήμο Νεάπολης Συκεών

Αποχωρήσεις και παραιτήσεις σημειώθηκαν ήδη από τον Απρίλιο και στην προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτική παράταξη «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» (Αυ.Ρ.Α.) στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Μάλιστα, η εκπαιδευτικός Μαρία Κυπραίου, μία εκ των τριών συμβούλων της παράταξης έχει ήδη παραιτηθεί από δημοτική σύμβουλος. Τη θέση της κατέλαβε η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, αποσπασμένη από το φθινόπωρο στο Μέγαρο Μαξίμου και υποψήφια βουλευτίνα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Από την Αυ.Ρ.Α. αποχώρησαν επίσης τα μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης Νεαπολιτών (ΑΠΑΝ) που είχαν ενταχθεί στη δημοτική παράταξη καθώς και άλλα 19 μέλη.

Προστριβές σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό και στη δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία» του δήμου Θερμαϊκού. Οι διαφωνίες εκδηλώθηκαν με αφορμή τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σε έκταση του ΤΑΙΠΕΔ στη θέση «Τσαΐρια». Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εκ των τριών δημοτικών συμβούλων της παράταξης, ο Θοδωρής Ζδούκος, είχε αποχωρήσει το καλοκαίρι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διάσπαση και στον συνδικαλισμό

Διάσπαση επήλθε και στο συνδικαλιστικό χώρο όπου οι δυνάμεις του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ είχαν συγκροτήσει τον Μάρτιο του 2014 τη συνδικαλιστική παράταξη Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής. Το ΜΕΤΑ παρέμεινε ενωμένο και μετά τη διάσπαση του κόμματος. Μάλιστα στις εκλογές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο είχε κατέλθει ενιαίο, παρότι τα στελέχη του ανήκαν πλέον σε διαφορετικά κόμματα. Όμως, από τον περασμένο Απρίλιο οι δυνάμεις οι οποίες αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ. Αρχικά διατύπωσαν ένα πολιτικό πλαίσιο καταγγελίας της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το οποίο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές συνδικαλιστών. Στη συνέχεια, στις 11 Ιουνίου έγινε η πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Αθήνα για την ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ. Σε αυτήν εξελέγη μια προσωρινή συντονιστική επιτροπή η οποία θα τρέξει τις διαδικασίες επανίδρυσης του ΜΕΤΑ που θα γίνει μέσω νέας πανελλαδικής συνδιάσκεψης το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον συντονιστή αυτής της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής Γιώργο Χαρίση στη συνδιάσκεψη του φθινοπώρου θα γίνει επικαιροποίηση των ιδρυτικών θέσεων της συνδικαλιστικής παράταξης μετά και τις εξελίξεις του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Θα συζητηθούν επίσης θέματα λειτουργίας και καταστατικού, ενώ θα γίνει και άνοιγμα προς άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις του αριστερού και αντιμνημονιακού χώρου. Στους σχεδιασμούς εντάσσεται επίσης η διοργάνωση ενός φόρουμ με τη συμμετοχή και άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων με στόχο την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού χώρου και την ανάληψη κοινών δράσεων.

Στην Θεσσαλονίκη έχει πάψει να λειτουργεί τον τελευταίο καιρό το ενιαίο συντονιστικό του ΜΕΤΑ και πλέον γίνονται μόνον κάποιες ξεχωριστές συναντήσεις των στελεχών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα