Skip to main content

Παπαδημητρίου από Θεσσαλονίκη: Έρχεται νομοσχέδιο για τις startups

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και υποσχέθηκε κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και καινοτομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και την προβολή της ως ένα φιλικό προς την καινοτομία προορισμό παρουσιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη με αφορμή τη χθεσινή τριμερή συνάντηση κορυφής.

Τις προτάσεις αυτές παρουσίασαν στον κ. Παπαδημητρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ζώνης και το γραφείο της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης)

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παντελής Αγγελίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει υποβάλει η ΑΖΚ εκ μέρους του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης για τη θεσμοθέτηση από την πολιτεία ειδικού καθεστώτος κινήτρων για την προσέλκυση καινοτομικών δραστηριοτήτων αλλά και τη χορήγηση ειδικών προνομίων στις υπό εγκατάσταση επιχειρήσεις και startups και συγκεκριμένα την εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργάζεται ένα νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των startups, στο πρότυπο της Ιταλίας παρέχοντας τέτοιου είδους κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ανακοπεί η εκροή αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού από τη χώρα και γενικά να αλλάξει ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι επιτυχημένων startups του οικοσυστήματος καινοτομίας Θεσσαλονίκης που διακρίθηκαν και έλαβαν χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια παρουσίασαν στον Υπουργό το όραμά τους για την εξέλιξη των εταιρειών τους και συζήτησαν μαζί του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βάσει της προσωπικής τους εμπειρίας. Οι νέοι επιχειρηματίες έθεσαν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως η διευκόλυνση ίδρυσης αλλά και λύσης μιας εταιρείας, η περίοδος χάριτος για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η πρόσβαση σε οργανωμένο δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων αλλά και η βιωσιμότητα των νέων επιχειρήσεων και στήριξη του θεσμού των θερμοκοιτίδων στη Β. Ελλάδα.

Ο Υπουργός συνεχάρη τους νέους για την προσπάθειά τους, δηλώνοντας ότι το νέο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.