Skip to main content

EWG:Καμία πρόοδος στην διαπραγμάτευση - Αβέβαιη η επιστροφή των θεσμών

Με την εξέλιξη αυτή μοιάζει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα .

Χωρίς πρόοδο στα καίρια ανοιχτά ζητήματα μεταξύ θεσμών και Αθήνας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EuroWorking Group αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ με την εξέλιξη αυτή μοιάζει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί κι άλλο η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί, ότι το απόγευμα, κατά την ενημέρωση που έκαναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, εξέφραζαν αισιοδοξία για «κλείσιμο» του SLA (staff level agreement) μέχρι την Παρασκευή και συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου με μόνο «αγκάθι» να είναι το θέμα της ΔΕΗ (δείτε αναλυτικότερα εδώ).

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το EWG συνέστησε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά άφησε ανοιχτό το πότε θα γίνει αυτό.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση που έκαναν σήμερα οι κ.κ. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, 900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

Το αφορολόγητο πάει στα 5.900 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνουν φόρο ακόμα και αυτοί που παίρνουν μισθούς ή συντάξεις των 500 ευρώ. Η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πλεονάσματα του 3,5% για τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν αν το 2019 ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%, θα είναι:

- Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα και
- μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.