Skip to main content

Τελευταίοι έλεγχοι για τα προαπαιτούμενα, μέχρι τέλος Ιουνίου η δόση

Το EuroWorking Group δεν έλαβε απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και έδωσε προθεσμία για την υλοποίηση των τελευταίων προαπαιτουμένων

Χωρίς απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου τρεις ώρες, η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG έδωσε διορία 1-2 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το real.gr, κάνουν λόγο για «τους τελευταίους ελέγχους πριν την απογείωση», σημειώνοντας πως «υπάρχουν κάποια μικρά ζητήματα που ακόμα δεν έχουν γίνει, όμως υπάρχει η βεβαιότητα πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο την ώρα του γεύματος» και προσθέτοντας πως «αν αυτό δεν συμβεί υπάρχει και το τακτικό euroworking group την Πέμπτη».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η εκταμίευση της δόσης θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, η έκθεση συμμόρφωσης για την αξιολόγηση που παρουσίασε η Κομισιόν ήταν θετική για τη χώρα μας, ωστόσο παρουσίασε τα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία είναι:

1. Η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν για τις 20 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σήμερα.

2. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου. Οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους.
 
3. Η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.