Skip to main content

Βελτιωμένη προσφορά για τις θυγατρικές της ΕΒΖ με παρέμβαση Μαξίμου

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και την εξυγίανση της μητρικής.

 

Την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αδιέξοδο που προκλήθηκε στο θέμα της πώλησης των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, μετά την άρνηση της διοίκησης της εταιρείας να κάνει δεκτή την πρόταση των 51 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η σερβική ΜΚ Group στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, κατόπιν προτροπής υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων, πιθανώς αξιοποιώντας και τις άριστες σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η σερβική εταιρεία φέρεται διατεθειμένη να ανεβάσει την προσφορά της στα 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και την εξυγίανση της μητρικής.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει φέρει «απέναντι» τη διοίκηση της ΕΒΖ, με τον εκκαθαριστή αλλά και την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι δύο τελευταίες εκτιμούν ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να πουληθούν οι θυγατρικές και να λυθεί αυτή η χρονίζουσα εκκρεμότητα με τον εγκλωβισμό της ΕΒΖ στα χρέη του παρελθόντος.

Η διοίκηση της ΕΒΖ, από την άλλη, εκτιμά τα 51 εκατ. ευρώ που προσέφερε η ΜΚ Group τα δύο σερβικά ζαχαρουργεία σε Σρβένκα και Ζάμπαλι είναι χαμηλή προσφορά με δεδομένο το ότι είχαν στην τελευταία χρήση λειτουργικά κέρδη 24,5 εκατ. ευρώ (δείτε εδώ).

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν αυτή η νέα προσφορά θα είναι ικανή για να πειστεί η διοίκηση της ΕΒΖ, αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μία ακόμα καλύτερη προσφορά ή αν η διαφωνία της διοίκησης θα παραμείνει, με αποτέλεσμα τα μέλη της να οδηγηθούν σε παραίτηση.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια άμεσα για να κινηθεί ενόψει έναρξης και της ζαχαρικής καμπάνιας, κυρίως όμως χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα την οδηγήσουν σε μία νέα πορεία βιωσιμότητας και ανάπτυξης.