Skip to main content

ΕΒΖ: Σήμερα η αξιολόγηση των προσφορών για τις θυγατρικές της Σερβίας

Ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές από τους τρεις υποψήφιους αγοραστές και κατατέθηκε μία βελτιωμένη. Ποιοι είναι και τι σχέσεις έχουν οι τρεις υποψήφιοι

Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., θα εξετάσει σε συνεδρίασή του τις τρεις δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν από τα σχήματα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις θυγατρικές εταιρείες της ΕΒΖ στη Σερβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, από τους τρεις υποψηφίους ζητήθηκαν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές και μόνο ένας, η σερβική ΜΚ Group, υπέβαλε βελτιωμένη πρόταση. Σημειώνεται ότι η επιλογή του αγοραστή θα γίνει βάσει του προσφερομένου τιμήματος και των όρων της αγοραπωλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι αγοραστές είναι η κοινοπραξία της γαλλικής Cristal Union με την κροατική Viro Tvornica, η αυστριακή Agrana και η σερβική MK Group.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι διασυνδέονται με άλλους μεγάλους ευρωπαίους παραγωγούς ζάχαρης ή και έχουν μετοχικές σχέσεις σε εταιρικά τους σχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η αυστριακή Agrana, έχει μέτοχο με μερίδιο 50% την γερμανική Sudzucker, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στην Ευρώπη. Η Agrana, πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε από την ΜΚ Group, πλειοψηφικού πακέτου της Sunoko, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ζάχαρης στη Σερβία. 

Εύκολα λοιπόν συμπεραίνεται ότι η απόκτηση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ από την ΜΚ Group ή την Agrana, οδηγεί τα δύο ζαχαρουργεία στον έλεγχο της γερμανικής Sudzucker.

Σε ότι αφορά στην γαλλο-κροατική κοινοπραξία, oι Γάλλοι της Cristal Union, κατέχουν μερίδιο 17% στην κροατική επιχείρηση, με την παραγωγή της Viro να διοχετεύεται στις αγορές μέσω της Cristal.

Aπό τα  ανωτέρω προκύπτει η εντεινόμενη συγκέντρωση στον ευρωπαϊκό κλάδο παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης, στον οποίο και προσπαθεί να κρατηθεί και να επιβιώσει η υπερχρεωμένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε φέτος στο τέλος Ιανουαρίου, αφορά στην πώληση του συνόλου των 776.564 μετοχών της εταιρείας AD Fabrica Secera Sajkaska Zabali και του συνόλου των 550.729 μετοχών της εταιρείας Crevnka Fabrica Secera AD Crevnka που κατέχει η ΕΒΖ, στις δύο προαναφερόμενες θυγατρικές της (ποσοστά 92,6% και 87,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι όποιες προσφορές κατατέθηκαν, θα πρέπει να συνοδεύονται με εγγυητική ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ.