Skip to main content

ΕΒΖ: Σε πολύ βαρύ κλίμα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση μετόχων

Κατά τη γενική συνέλευση αναμένεται ότι από τους μικρομετόχους θα ζητηθούν εξηγήσεις για την αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει η βιομηχανία.

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. θα συγκληθεί στα γραφεία της Εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 10 το πρωί.  

Η συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις πλέον δύσκολες για την ΕΒΖ συνθήκες καθώς ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι τευτλοπαραγωγοί για το 2017, δεν έχει αρχίσει η σπορά τεύτλων παρότι η περίοδος σποράς τελειώνει στις αρχές Απριλίου στα πιο βόρεια διαμερίσματα της χώρας, ενώ η διοίκηση δεν μπορεί να παράσχει διαβεβαιώσεις για την επόμενη ημέρα της ΕΒΖ.

Κατά τη γενική συνέλευση αναμένεται ότι από τους μικρομετόχους θα ζητηθούν εξηγήσεις για το σχεδιασμό της διοίκησης σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον της ΕΒΖ, καθώς η εταιρεία έχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, πολύ μεγάλο δανεισμό και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως από παραγωγική βιομηχανία θα καταλήξει να περιοριστεί στην εμπορική δραστηριότητα, εάν αποφύγει την χρεοκοπία και τύποις.

Παραγωγοί και εργαζόμενοι της ΕΒΖ εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το τι μέλλει γενέσθαι αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, όταν από τα μέσα Φεβρουαρίου θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να είχε ξεκινήσει η σπορά.

Άλλωστε, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Αλεξάκης, με εκπροσώπους των παραγωγών την προηγούμενη Δευτέρα, στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση για τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα, των πληρωμών και της χρηματοδότησης της ΕΒΖ.

Οι πλέον καλόβουλοι αναλυτές της κατάστασης εκτιμούν πως τα προβλήματα είναι τέτοιου μεγέθους που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί η παρούσα διοίκηση, ενώ άλλοι εκτιμούν πως το σχέδιο που υπάρχει κεντρικά είναι να οδηγηθεί η ΕΒΖ στην αδράνεια, παραγωγικά και τελικά στην πλήρη κατάρρευση.