Skip to main content

ΕΒΖ: Πληρωμή τευτλοπαραγωγών και χρηματοδότηση της εταιρείας

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση των υπ. Σταθάκη και Αποστόλου με τευτλοπαραγωγούς. Θα πουληθούν και οι θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία.

Στις επόμενες 7-10 ημέρες θα πάρουν οι τευτλοπαραγωγοί τα 8 εκατ. ευρώ που τους οφείλουν από την περυσινή ζαχαρική καμπάνια, ενώ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βγάζει σε πώληση όλα τα μη παραγωγικά της ακίνητα, μαζί και τις δύο θυγατρικές της Σερβίας.

Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, τα παραπάνω ήταν ορισμένα από τα όσα λέχθηκαν στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών με τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, παρουσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, του γ.γ. Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη, αλλά και του προέδρου της ΕΒΖ Α.Ε., κ. Γιώργου Λάντζα.

Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι όλα έχουν συμφωνηθεί με την Πειραιώς, όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του δανεισμού και τη χρηματοδότηση της εταιρείας, ενώ σήμερα κλείνει θετικά η αξιολόγηση από την Γ.Δ. Ανταγωνισμού της ΕΕ για το ζήτημα της διάθεσης, πέρυσι, 30 εκατ. από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ Bank. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι αύριο περιμένουν στο υπουργείο το "πράσινο φως" οπότε στις επόμενες ημέρες θα εξοφληθούν οι παραγωγοί.

Σε ό,τι αφορά στη πορεία της εταιρείας από δω και στο εξής, έγινε γνωστό ότι θα πωληθούν όλα τα μη παραγωγικά ακίνητα της ΕΒΖ, όλα τα ακίνητα που δεν χρειάζονται για τη λειτουργία των τριών ζαχαρουργείων σε Πλατύ, Ορεστιάδα και Σέρρες.

Η δήλωση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά γιατί έχει πάρα πολλές φορές τονιστεί, από γνώστες του αγροτικού χώρου αλλά και της διεθνούς αγοράς ζάχαρης, ότι η ΕΒΖ δεν μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία τριών εργοστασίων και πως το ρεαλιστικότερο ήταν να κρατηθεί σε λειτουργία μόνο το ζαχαρουργείο του Πλατέος.

Πέραν των θεμάτων που αφορούν τη χρηματοδότηση της εταιρείας και, φυσικά, την πληρωμή των παραγωγών, είναι και οι προκλήσεις της καλλιεργητικής περιόδου. Μέχρι σήμερα έχουν σπαρεί 35.000 στρέμματα σε περιοχές που το προϊόν πάει για επεξεργασία στο Πλατύ. Η καλλιεργητική περίοδος έπεσε πίσω λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Χάθηκε ο Φεβρουάριος και σχεδόν χάνεται και το υπόλοιπο του Μαρτίου, λόγω των βροχών

Μετά τις πολλές βροχές των τελευταίων ημερών, ακόμη και αν κόψουν οι βροχοπτώσεις, οι αγροτές δε θα μπορέσουν να μπούνε στα χωράφια αυτή την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια χάθηκε εν πολλοίς η καλύτερη περίοδος για τη σπορά, δηλαδή ως το τέλος Μαρτίου. Έτσι, ο στόχος για την καλλιέργεια με τεύτλα 90.000- 100.000 στρεμμάτων, θεωρείται ανέφικτος.

Εν τω μεταξύ σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το υπουργείο Οικονομίας στην οποία σημειώνονται τα εξής:

"Κατά τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους παραγωγούς για το σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. της Τράπεζας την τρέχουσα εβδομάδα.

"Το σχέδιο, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της ΕΒΖ με το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Πειραιώς, προβλέπει την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της για τα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα εκταμιευτεί μετά την έγκριση του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ζαχαρότευτλων της περσινής χρονιάς, ενώ το υπόλοιπο θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

"Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, αφού ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που ανέρχεται στα επίπεδα των 53 ευρώ ανά στρέμμα και ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τους κάλεσε να στηρίξουν την τευτλοκαλλιέργεια που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας".