Skip to main content

ΕΒΖ: Ως τέλος Σεπτεμβρίου στο τραπέζι η προσφορά του πλειοδότη

Έπεσαν οι τόνοι μεταξύ των πλευρών που διαφωνούν για την τιμή που προσφέρθηκε για τις δύο θυγατρικές της Σερβίας, συνεχίζονται οι συζητήσεις.

 Σε πιο ήπιους τόνους και με διάθεση συνεννόησης, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις για τον ανοικτό διαγωνισμό πώλησης των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία.

Η διάθεση όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι να βρεθεί λύση στο θέμα που ανέκυψε, δηλαδή της πώλησης ή μη των δύο εταιρειών για το ποσό των 51 εκατ. ευρώ που προσέφερε ο πλειοδότης MK Group. Λύση όμως σε υπερταχείς χρόνους δεν διαφαίνεται ορατή, ενώ το μόνο βέβαιο είναι, πως ο χρόνος διαρκείας της προσφοράς λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου οπότε ό,τι είναι να συμβεί, θα γίνει έως τότε.

Όπως μετέφερε στη Voria.gr μία από τις βασικές πλευρές της πολυμερούς αυτής διαπραγμάτευσης – πιστώτρια Τράπεζα, κυβέρνηση, εκκαθαριστής «κακής» ΑΤΕ, διοίκηση ΕΒΖ- οι εντάσεις υποχώρησαν μετά την αρχική οξυμμένη αντιπαράθεση, μεταξύ των πλευρών που ήθελαν την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού και των πώληση των ζαχαρουργείων σε Ζάμπαλι και Σρβένκα στο ΜΚ Group και, της διοίκησης της ΕΒΖ που τάχθηκε υπέρ της κήρυξης του διαγωνισμού σε άγονο επειδή θεωρεί χαμηλή την προσφερθείσα τιμή.

Ουδείς γνωρίζει πως θα καταλήξουν αυτές οι συζητήσεις, ενώ βεβαίως θα πρέπει το δυνατόν ταχύτερο να καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι σε μία κοινή θέση, σε μία απόφαση, γιατί όσο περνούν οι ημέρες πλήττεται το κύρος των διοργανωτών του διαγωνισμού.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα τρέχοντα θέματα που πιέζουν γιατί η μητρική ΕΒΖ πλησιάζει στην περίοδο προετοιμασίας για τη ζαχαρική καμπάνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους αλλά και οργανωτικού φόρτου.

Καταβάλλεται μία προσπάθεια διάσωσης της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα, παράλληλα με τις ενέργειες του ειδικού εκκαθαριστή που προσπαθεί, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, να αντλήσει έσοδα εκκαθαρίζοντας ή και αξιοποιώντας στοιχεία της «κακής ΑΤΕ». Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών ποιο άραγε θα είναι το μέλλον της ΕΒΖ; Μήπως και αυτή, μετά την πώληση των θυγατρικών και απογυμνωμένη από ένα σημαντικό asset οδηγηθεί σε πώληση; Υπάρχει με τα νέα δεδομένα ενδιαφέρον αγοράς της ΕΒΖ; Μπορεί η εταιρεία, να κρατηθεί σαν παραγωγική βιομηχανία, με τις υποχρεώσεις που έχει και τα υψηλά κόστη;

Το βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση αλλά και η πιστώτρια Τράπεζα, η Πειραιώς, θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας της Εταιρείας. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της ΕΒΖ είναι ενεχυριασμένες στην Τράπεζα αντί δανείων αλλά η Πειραιώς δεν κινήθηκε για αναγκαστική εκτέλεση του ενεχύρου. 

Επίσης βέβαιο είναι ότι στο διάστημα της επόμενης διετίας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για την ΕΒΖ και για την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.