Skip to main content

Μήνυμα για διάσωση της ΕΒΖ από τον νέο πρόεδρο Χρήστο Ρώσσιο

Δηλώσεις του προέδρου του νέου δ.σ. της ΕΒΖ, γεωπόνου Χρήστου Ρώσσιου. Στόχος η άμεση σταδιακή πληρωμή των τευτλοκαλλιεργητών.

Στις πρώτες προτεραιότητες της νέας διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. είναι η σταδιακή μεν αλλά άμεση έναρξη πληρωμής των οφειλομένων στους τευτλοπαραγωγούς, τους οποίους θα προσπαθήσει να πείσει να μείνουν στη καλλιέργεια αλλά και να σπείρουν τεύτλα για το διάστημα που ακόμη το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

"Αύριο στις 7 το βράδυ έχουμε το πρώτο ραντεβού με παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας, στη Πτολεμαΐδα, το Σάββατο στον Έβρο και την Κυριακή στα Κερδύλλια. Θα τους πούμε ότι τα πράγματα στη βιομηχανία αλλάζουν, ότι έχει εξασφαλιστεί η μείωση των χρεών της εταιρείας κατά το 1/3 (σ.σ κατά 50 εκατ.), ότι άμεσα θα αρχίσει η πληρωμή των χρωστούμενων της περυσινής χρονιάς καθώς έχουν εξασφαλιστεί τα 2/3 από τα 8 εκατ. που τους οφείλονται", δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ γεωπόνος κ. Χρήστος Ρώσσιος με την ευκαιρία της σύγκλησης και συγκρότησης σε σώμα του καινούργιο διοικητικού συμβουλίου.

Το νέο δ.σ. της ΕΒΖ απαρτίζεται από τους: Χρήστο Ρώσσιο, γεωπόνο και υποψήφιο βουλευτή β' Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ. Παντελή Μάνη, στέλεχος του Χ.Α. που αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος, Χρήστο Βογιατζή οικονομολόγο- φοροτεχνικό, Αντώνη Χατζηδιαμαντή οικονομολόγο και πρώην δήμαρχο Λήμνου, Γεράσιμο Τσιαπάρα τραπεζικό μέλος δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς , Γαβριήλ Κερμανίδη νομικό και Πέτρο Γάτσο πρώην στελέχος της ΑΤΕ και μέλος προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ.

Η νέα διοίκηση είπε ο κ. Ρώσσιος, έχει την ίδια άποψη και θέση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με το μέλλον της ΕΒΖ και το σχέδιο της Πειραιώς, το οποίο επέμεινε ότι είναι σχέδιο και δεν αποτελεί απόφαση, ενώ είπε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη στήριξη της εταιρείας και της τευτλοκαλλιέργειας, προσπάθεια που θα υποστηρίξει και το νέο δ.σ..

Σε ερώτηση για το εάν δεν έχει αντίρρηση στην πώληση των κερδοφόρων εργοστασίων στη Σερβία, ο κ. Ρώσσιος είπε πως πρώτη επιδίωση είναι η αξιοποίηση των εργοστασίων στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εταιρεία θα προσπαθήσει να πείσει τους παραγωγούς ώστε να σπαρούν για φέτος, στις περιοχές που ακόμη το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες, έως και 70.000 στρέμματα, το ελάχιστο, για να λειτουργήσουν φέτος τα ζαχαρουργεία σε Πλατύ και Ορεστιάδα. Μέχρι σήμερα έχουν σπαρθεί 53.000 στρέμματα και η άνοδος της θερμοκρασίας, βγάζει πλέον εκτός το νομό Σερρών και τμήματα της Ημαθίας και Πέλλα.

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις των παραγωγών είπε ότι θα καταβληθεί έντονη προσπάθεια για να καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης (σ.σ ακόμη εκκρεμούν διασταυρώσεις στοιχείων). Η διοίκηση θέλει την επόμενη εβδομάδα να υπογράψει τις νέες συμβάσεις με τους παραγωγούς για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, έχοντας ως στόχο, με την αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης , να μπούνε στην τευτλοκαλλιέργεια μέχρι και 150.000 στρέμματα.