Skip to main content

ΕΒΖ: Νέα πληρωμή στους τευτλοπαραγωγούς και εξόφληση ως τον Οκτώβριο

Οι παραγωγοί που έχουν λαμβάνειν από την καμπάνια του 2015, προειδοποιούν, ότι φέτος, αν δεν πληρωθούν ως τα Χριστούγεννα, δε θα ξανασπείρουν τεύτλα.

Από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ανακοινώθηκε ότι σήμερα έγινε νέα πληρωμή στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών έναντι των ποσών που τους οφείλονται για την καμπάνια του 2015, ενώ αύριο θα γίνουν πληρωμές και στους ιδιοκτήτες συγκομιστικών μηχανών τεύτλων.

Σημειώνεται ότι σε παραγωγούς και μηχανάτορες καταβάλλεται το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ. Οι παραγωγοί από την καμπάνια του 2015 έπρεπε να λάβουν 10 εκατ. ευρώ από τα οποία, μέχρι και αυτή τη σημερινή οφειλή είχαν εισπράξει τα 4,5 εκατ. ευρώ. 

"Η διοίκηση της ΕΒΖ", όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, " ανταποκρίθηκε με συνέπεια στα όσα είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο με την ανάληψη των καθηκόντων της και δηλώνει ότι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τις οφειλές της βιομηχανίας απέναντι τους του έτους 2015, όπως είχε δεσμευτεί. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων Πλατέος και της Ορεστιάδας.

"Με βάση τον προγραμματισμό η καμπάνια του 2016 θα αρχίσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Είναι εμφανές ότι μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της Ε.Β.Ζ ΑΕ, έγινε κατορθωτή η συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας και η εξυγίανση της προχωρά με γοργούς ρυθμούς".

Οι τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας διαμηνύουν πως εάν και για τις ποσότητες που θα διαθέσουν στην ΕΒΖ, αντιμετωπίσουν ξανά τα ίδια προβλήματα, δηλαδή με τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, θα εγκαταλείψουν οριστικά την τευτλοκαλλιέργεια. Όπως μάλιστα είπε ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παύλος Μπογιαννίδης, "αν ως τα Χριστούγεννα δεν μας εξοφλήσουν για τη φετινή παραγωγή, δεν πρόκειται να ξαναβάλουμε τεύτλα¨.

Πάντως, η διοίκηση της ΕΒΖ, αναγνωρίζοντας την υπομονή που έκαναν επί μήνες οι παραγωγοί, προσθέτει στην ανακοίνωσή της:

"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους παραγωγούς για την τεράστια ανοχή που επέδειξαν όσο και τους εργαζόμενους για την συνεργασία τους.

Σαν νέα διοίκηση διαβεβαιώνουμε ότι ξεκίνησε μια νέα ελπιδοφόρος εποχή για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων στην Ελλάδα".