Skip to main content

ΕΒΖ: Λίγα στρέμματα με τεύτλα, σκηνικό για υψηλά κόστη και ζημίες

Κλείνει η περίοδος της σποράς με περίπου 57.000 στρέμματα να έχουν μπει στη τευτλοκαλλιέργεια. Αγώνας για να πληρωθούν οι αγρότες.

Την επόμενη εβδομάδα κλείνει το χρονικό παράθυρο για τη σπορά τεύτλων στον Έβρο, με τις προσδοκίες για να μπούνε πρόσθετα στρέμματα στη καλλιέργεια να είναι πολύ μικρές. Έτσι, με περίπου 57.000 στρέμματα σπαρμένα, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης φαίνεται πως θα συνεχίσει το σερί των τελευταίων χρόνων, με χαμηλή παραγωγή σε υψηλό κόστος, δηλαδή μίας ακόμη χρονιάς με ζημίες.

Τα 57.000 στρέμματα με το ζόρι αρκούν για να λειτουργήσει ένα ζαχαρουργείο, όχι δύο, όπως έχει ανακοινωθεί από τη νέα διοίκηση της εταιρείας που σχεδίαζε να λειτουργήσουν για επεξεργασία τα εργοστάσια στο Πλατύ και την Ορεστιάδα. Το εργοστάσιο στις Σέρρες έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως δε θα επεξεργαστεί πρώτη ύλη.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Χρήστος Ρώσσιος, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα λειτουργήσει παραγωγικά το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, θα κριθεί αυτό τις επόμενες ημέρες αλλά "με κάποια τρόπο, κάποια δραστηριότητα, θα λειτουργήσει".

Εν τω μεταξύ το δ.σ. της εταιρείας, αφού ομόφωνα αποδέχτηκε το σχέδιο της Πειραιώς για αναδιάρθρωση δανείων και χρηματοδότηση της ΕΒΖ, τρέχει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ώστε να δοθούν στους παραγωγούς τα χρήματα που τους οφείλονται από την περυσινή καμπάνια. Στο πλαίσιο αυτών των συνεννοήσεων, αύριο, ο πρόεδρος της εταιρείας, θα έχει νέα συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη της Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι έως τώρα, από τα 10 εκατ. ευρώ που οφείλονταν στους παραγωγούς, έχει καταβληθεί το 37% συνολικά, μαζί με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευτυχώς, σήμερα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς και των τευτλοπαραγωγών, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα χρήματα των δικαιωμάτων, των επιδοτήσεων που λαμβάνουν όλοι οι αγρότες ανάλογα με την καλλιέργεια.

Με τα χρήματα αυτά δόθηκε μία ανάσα στους τευτλοπαραγωγούς που πιέζουν για να μπούνε, πάλι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης που, για όσους είχαν υπογράψει συμβάσεις σύνδεσης, είναι περίπου 30ευρώ/ στρέμμα. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί τα ποσά της ολοκληρωμένης μέχρι και το 2013, από τις περισσότερες Διευθύνσεις Γεωργίας. Τώρα "παλεύουν" να καταβληθούν, εντός του 2016, τα χρήματα για το 2014, ποσό σημαντικό που υπολογίζεται κοντά στα 1,5 εκατ. ευρώ(για 55.000-60.000 στρέμματα).

Οι τευτλοκαλλιεργητές ελπίζουν να κλείσουν γρήγορα τα διαδικαστικά με την Πειραιώς για να πάρουν τα υπόλοιπα οφειλόμενα από την περυσινή καμπάνια και επίσης, περιμένουν να δούνε πως θα προχωρήσει η υλοποίηση των σχεδίων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΒΖ, για υποστήριξη τους με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με τη χορήγηση επιφανειακών λιπασμάτων και όσο πιο γρήγορη καταβολή των χρωστούμενων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.