Skip to main content

ΕΒΖ: Καζάνι που βράζει εταιρεία και τευτλοπαραγωγοί

Δεν περνάει από το δ.σ. της εταιρείας η πρόταση χρηματοδότησης της Τράπεζας Πειραιώς. Κρίσιμη συνάντηση αύριο με τον υπουργό Οικονομίας

Καζάνι που βράζει είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς όλα πλέον δείχνουν ότι οι τευτλοπαραγωγοί δεν παίρνουν τα 8 εκατ. που τους οφείλονται, ενώ και μέλη της διοίκησης της εταιρείας δηλώνουν ότι στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο δεν πρόκειται να αποδεχθούν το σχέδιο χρηματοδότησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Αύριο η διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων κατεβαίνει στην Αθήνα για συνάντηση, στις 6 μ.μ. με τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, σε μία ύστατη προσπάθει για να μη βουλιάξει η βιομηχανία.

Η ΕΒΖ, που από καιρό ισορροπεί σε λεπτό σκοινί, τώρα βρίσκεται με το ένα πόδι στο κενό. Οι παραγωγοί, που το τελευταίο δίμηνο εισπράττουν μόνο υποσχέσεις για εξόφληση των χρεωστούμενων από τη περυσινή καμπάνια, υποστηρίζουν ότι «δεν είναι βιώσιμο το πλάνο χρηματοδότησης που κατέθεσε η Πειραιώς, αφού τα υπόλοιπα 7 εκατ. (πλέον των 5 εκατ.) θα δοθούν σπαστά και καθώς θα πωλούνται μη παραγωγικά ακίνητα και τα εργοστάσια της Σερβίας (3 εκατ. από τα πρώτα και 4 εκατ. από τα ζαχαρουργεία της Σερβίας)».

Σήμερα το απόγευμα, τευτλοπαραγωγοί από τον κάμπο της Θεσσαλονίκης, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Κοζάνη, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της εταιρείας στην οδό Μητροπόλεως, προσπαθώντας να καταλήξουν στο πώς θα κινηθούν για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Όλοι έχουν "μπει μέσα" από τη περυσινή καμπάνια, έχουν ανοιχτές υποχρεώσεις και... διακινδυνεύουν να βγούνε διπλά ζημιωμένοι γιατί αρκετοί έσπειραν τεύτλα και φέτος, ακούγοντας τις διαβεβαιώσεις των υπουργών και της διοίκησης της εταιρείας ότι θα μπούνε τα οφειλόμενα στους λογαριασμούς τους. Τώρα πλέον σκέπτονται, να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.

Αλλά αύριο κιόλας, ίσως η διοίκηση πει το καθοριστικό "όχι" αφού όπως πληροφορείται η Voria.gr, εκτελεστικά μέλη του δ.σ. έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υπογράψουν για την πώληση των εργοστασίων της Σερβίας. Από τη στιγμή που δεν περάσει από τη διοίκηση της ΕΒΖ ο όρος που θέτει ως προαπαιτούμενο η Πειραιώς, το σχέδιο πάει στον κάλαθο των αχρήστων...