Skip to main content

ΕΒΖ: Εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί, 9 επενδυτές για τις μονάδες στη Σερβία

Στόχος τα 80.000 στρέμματα εφέτος. Εννέα υποψήφιοι επενδυτές για τα δύο εργοστάσια της Σερβίας που πουλούνται πακέτο με τιμή εκκίνησης τα 25 εκατ.ευρώ

Στην εξόφληση των οφειλών του 2016 προς τους τευτλοκαλλιεργητές προχώρησε σήμερα η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με την καταβολή 3,1 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, τους τελευταίους 11 μήνες η διοίκηση της εταιρείας κατέβαλε συνολικά άνω των 21 εκατ.ευρώ εξοφλώντας και τα ποσά που χρωστούσε από την καλλιεργητική περίοδο του 2015.

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Ρώσσιος και ο διευθύνων σύμβουλος Παντελής Μάνης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέχρι σήμερα έχουν σπαρεί 67.000 στρέμματα. Κάλεσαν, δε, τους αγρότες να στηρίξουν την εταιρεία βάζοντας σαν στόχο μέχρι τις 15 Απριλίου να σπαρούν με τεύτλα περισσσότερα 80.000 στρέμματα έναντι 52.000 στρεμμάτων πέρσι.

Οι επικεφαλής της ΕΒΖ καλούν τους αγρότες να στηρίξουν την εταιρεία και να προχωρήσουν στην σπορά τεύτλων καθώς με τα μέτρα ενίσχυσης της τευτλοκαλλιέργειας, του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τα έσοδα των αγροτών ανά στρέμμα αυξάνονται σημαντικά καθώς από την συνδεδεμένη ενίσχυση θα παραγωγοί θα πάρουν επιπλέον 71 ευρώ/στρέμμα και, από την ολοκληρωμένη διαχείριση ( απονιτροποίηση), θα έχουν επιπλέον 46,7 ευρώ/στρέμμα. Σημειώνεται ότι το τιμολόγιο της ΕΒΖ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι κοντά στα επίπεδα του περσινού, με μία μεσοσταθμική μείωση 4% στη τιμή παραγωγού για τα τεύτλα. 

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Μάνης διαβεβαίωσε ότι για αυτή την χρονιά οι τευτλοκαλλιεργητές θα πάρουν τα χρήματά τους ως το τέλος Δεκεμβρίου 2017.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της εταιρείας επισήμαναν ότι κατά το 2016 μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 30% και εξοικονομήθηκε 1,5 εκατ. από το μισθολογικό κόστος. Παράλληλα, ομαλοποιήθηκε η σχέση με τους μεγάλους πελάτες και με τους παραγωγούς, με στόχο να ανακτήσει η εταιρεία την αξιοπιστία της στην αγορά.

Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει για τη χρήση 2016-2017 οι πωλήσεις της ΕΒΖ να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα και οι ζημίες να είναι πολύ μειωμένες. Εκτιμάται ότι η μητρική εταιρεία τη χρήση 2017- 2018 μπορεί να έχει κέρδη προ φόρων εφόσον συνεχιστούν οι τιμές ζάχαρης διεθνώς διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα και προχωρήσει, όπως σχεδιάζεται, η περαιτέρω μείωση του βιομηχανικού κόστους παραγωγής κατά 34%, όπως συνέβη πέρσι.

Όπως είπε ο κ. Ρώσσιος, όταν ανέλαβε η νυν διοίκηση, το βιομηχανικό κόστος παραγωγής ήταν κοντά στα 1.000 ευρώ/τόνο και η τιμή πώλησης στα 450 ευρώ/τόνο. Όμως η σχέση αυτή βελτιώθηκε σημαντικά αφ' ενός με την μείωση του βιομηχανικού κόστους και, αφ' ετέρου με την αύξηση της τιμής πώλησης. Συγκεκριμένα με την μείωση του κόστους κατά 34%, το βιομηχανικό κόστος το 2016 διαμορφώθηκε κοντά στα 760 ευρώ/τόνο, ενώ η τιμή πώλησης αυξήθηκε στα 570-590 ευρώ/τόνο. 

"Είχαμε θέσει στόχο την καλλιέργεια τουλάχιστον 85.000 στρεμμάτων με τεύτλα. Ελπίζω ότι στο διάστημα που απομένει για την σπορά, μέχρι τα μέσα Απριλίου, θα σπαρούν περί τις 80.000 στρέμματα. Φέτος, προετοιμαζόμαστε πολύ έγκαιρα για την ζαχαρική καμπάνια. Δημιουργήσαμε κέντρο συγκέντρωσης στα Φάρσαλα, κλείσαμε συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά των τεύτλων με χαμηλές χρεώσεις, προχωράμε στις διαδικασίες για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού ώστε τα εργοστάσια να μπούνε σε λειτουργία στις 20 Αυγούστου", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εταιρείας. 

Να σημειωθεί ότι και φέτος θα λειτουργήσουν τα εργοστάσιο του Πλατέος και της Ορεστιάδας, αλλά όχι των Σερρών επειδή στην ευρύτερη περιοχή θα έπρεπε να έχουν σπαρεί περί τις 30.000 στρέμματα και έχουν σπαρεί μόνο 15.000 στρέμματα.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση της εταιρείας γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχουν εννέα υποψήφιοι επενδυτές για τα δύο εργοστάσια της Σερβίας που πουλούνται πακέτο με τιμή εκκίνησης τα 25 εκατ.ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι είναι όμιλοι από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Σερβία, τη Ρωσία και την Αυστρία. Στους ενδιαφερόμενους ομίλους υπάρχουν και επιχειρήσεις παραγωγικές στον ζαχαρικό τομέα. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και αύριο ή μεθαύριο ανοίγει το data room για τους υποψήφιους.

Επιπλέον, οι επικεφαλής της ΕΒΖ υπογράμμισαν ότι το ακίνητο επί της Κουντουριώτου πωλείται με βελτιωμένη προσφορά, άνω των 4 εκατ.ευρώ και ότι έχουν πωληθεί οι χώροι γραφείων της ΕΒΖ στην Μητροπόλεως. Τα υπόλοιπα μη παραγωγικά ακίνητα για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον θα μεταβιβαστούν στην Πειραιώς.

Μετά την πώληση των γραφείων της ΕΒΖ στη Μητροπόλεως, διευθύνσεις της Εταιρείας και διοίκηση θα μετεγκατασταθούν στο βιομηχανικό συγκρότημα στο Πλατύ Ημαθίας.