Skip to main content

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΕΒΖ, κρίσιμη ΓΣ για τις θυγατρικές

Το μέλλον της ΕΒΖ θα εξαρτηθεί από την επίτευξη ή όχι συμφωνίας με την πιστώτρια Τράπεζα. Θα πωληθούν ή όχι οι θυγατρικές της Σερβίας;

Αύριο Τρίτη, 29 του μηνός και προς το μεσημέρι θα γνωρίζουμε εάν η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η πιστώτρια Τράπεζας Πειραιώς έχουν έρθει σε συμφωνία όσον αφορά την πώληση των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία και, συνολικότερα, στην απομείωση του υψηλού δανεισμού της Εταιρείας όπως και στην ενδιάμεση σταθερή της χρηματοδότηση.

Τα παραπάνω θα τα γνωρίσουμε ένα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΕΒΖ, η οποία είχε αναβληθεί στις 31/7 μετά από αίτημα του βασικού μετόχου που είναι ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ.

Ο λόγος αναβολής ήταν η άρνηση όλων των μελών του δ.σ. της ΕΒΖ, να δεχθούν την μεταβίβαση των δύο θυγατρικών της Σερβίας για το ποσό των 51 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΜΚ του κ. Κόστιτς, παρότι τα δύο ζαχαρουργεία βγήκαν προς πώληση με τιμή εκκίνησης τα 25 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση, τα δεδομένα για τις θυγατρικές της Σερβίας, άλλαξαν στη διετία που μεσολάβησε από το 2015. Όπως επισημαίνεται, το 2015, το ένα σέρβικο ζαχαρουργείο δεν είχε λειτουργήσει και το άλλο ήταν ζημιογόνο. Στο διάστημα που μεσολάβησε,  τα σέρβικα ζαχαρουργεία γύρισαν σε λειτουργική κερδοφορία που πλησίασε το «πακέτο προσφοράς» των 25 εκατ., οπότε και η διοίκηση της ΕΒΖ πρότεινε την κήρυξη του διαγωνισμού σε άγονο. Όμως ο διαγωνισμός πώλησης των εργοστασίων της Σερβίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας ΕΒΖ και Τράπεζας Πειραιώς για την αναδιάρθρωση της πρώτης με συνέχιση της χρηματοδότησής της.

Από τις 31 Ιουλίου ως και σήμερα,  οι διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΒΖ, Τράπεζας, εκκαθαριστή της ΑΤΕ και κυβέρνησης, δίνουν και παίρνουν προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ενώ με κυβερνητική παρέμβαση, όπως διέρρευσε, ο πλειοδότης, δηλαδή το ΜΚ Group, δέχθηκε να αυξήσει την προσφορά του στα 60 εκατομμύρια προκειμένου να πάρει τα δύο ζαχαρουργεία.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες πως εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον και για αυτή την ίδια, τη μητρική ΕΒΖ, αλλά όχι από πλευράς ΜΚ Group μα από «επενδυτικά σχήματα» των οποία οι ταυτότητες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Άλλωστε το ενδεχόμενο πώλησης της ΕΒΖ δεν πρέπει να αποκλείεται αφού βρίσκεται στα assets της εκκαθαριζόμενης ΑΤΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω η αυριανή γενική συνέλευση της ΕΒΖ θα αποκαλύψει πιθανότατα κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της Εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε περίοδο ζαχαρικής καμπάνιας, δηλαδή συγκέντρωσης και επεξεργασίας των τεύτλων και οπωσδήποτε χρειάζεται κεφάλαια για το σκοπό αυτό όπως και για την πληρωμή των καλλιεργητών και των μηχανατόρων (τευτλοεξαγωγέων).