Skip to main content

ΕΒΖ: Από σήμερα σε λειτουργία το εργοστάσιο της Ορεστιάδας

Προσλήψεις προσωρινού προσωπικού για την επεξεργασία των τεύτλων και ελπίδες για συμφωνία με όμιλο της Βραζιλίας που θα εξασφαλίσει απασχόληση.

Με 60.000 τόνους τεύτλων από Έβρο και Ροδόπη αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, ύστερα από έναν χρόνο αναστολής της λειτουργίας του.

Ήδη έχουν προσληφθεί 94 άτομα, με συμβάσεις διαρκείας 3,5 μηνών, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα προσληφθούν επιπλέον 140 εργαζόμενοι, προκειμένου να επανδρωθούν τα διάφορα τμήματα (βοηθητικά και κύρια) για τις περίπου 15 ημέρες επεξεργασίας των τεύτλων.

«Οι 60.000 τόνοι τεύτλων αντιστοιχούν σε 12.000 στρέμματα καλλιέργειας, έκταση κατά πολύ μικρότερη της καλλιεργητικής πρόθεσης των αγροτών, η οποία στη διάρκεια της σποράς "άγγιζε" τα 25.000-30.000 στρέμματα, που όμως δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης.

Ο διευθυντής του εργοστασίου χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την επαναλειτουργία του, καθώς παραδοσιακοί καλλιεργητές τεύτλων που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τώρα επανέρχονται, εκφράζοντας εκ νέου το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αναφορικά με την πορεία των συζητήσεων για τη δυνατότητα συνεργασίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) με επιχειρηματίες από τη Βραζιλία, ο κ. Παρασχούδης εξηγεί πως βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι προχωράει η συμφωνία και θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Οι Βραζιλιάνοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα τρία εργοστάσια της Ε.Β.Ζ. για τη μετατροπή της ακατέργαστης  ζάχαρής τους από ζαχαροκάλαμο, σε τελικό προϊόν λευκής κρυσταλλικής», επισήμανε.

Ο κ. Παρασχούδης έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του εργοστασίου για την τοπική κοινωνία, λέγοντας ότι αν ρωτήσει κανείς τους κατοίκους της Ορεστιάδας που έκαναν το πρώτο τους μεροκάματο, η απάντηση που θα εισπράξει από την πλειοψηφία αυτών θα είναι στο εργοστάσιο της ΕΒΖ.