Skip to main content

Στα γραφεία της ΕΒΖ για 3η μέρα οι αγρότες - Τα αδιέξοδα της εταιρείας

Οι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στα γραφεία της ΕΒΖ μέχρι να πάρουν όσα τους οφείλονται για το 2017. Τα αδιέξοδα της Εταιρείας.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τευτλοπαραγωγοί, παραμένουν στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μη φύγουν από τις θέσεις τους αν δεν πληρωθούν τα χρήματα, όλα τα χρήματα, που τους οφείλονται από την παραγωγή του 2017 και όχι μόνο τα 4 εκατ που τους υποσχέθηκαν, δηλαδή το 40%.

Για τους παραγωγούς, η κοινή δήλωση που βγήκε εχθές βράδυ μέσω ΑΠΕ, δηλαδή ότι μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου, Χαρίτση από πλευράς κυβέρνησης και Μεγάλου από πλευράς Τραπέζης Πειραιώς,  είναι «άνευ σημασίας».

Συγκεκριμένα ο κ. Αθ. Πίππας, πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών σωματείου Πλατέος δήλωσε στη Voria.gr: «Δεν μας λέει τίποτε το χειροπιαστό αυτή η ανακοίνωση, το συγκεκριμένο, ούτε φυσικά πότε θα κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς μας. Θα μείνουμε εδώ, στα γραφεία, μέχρι να πάρουμε όλα τα οφειλόμενα, τότε και μόνο τότε θα συζητήσουμε για την νέα καλλιεργητική περίοδο, αν θέλουν την τευτλοκαλλιέργεια, γιατί όλα δείχνουν ότι δεν τη θέλουν».

Ο πρόεδρος του τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παύλος Μπογιαννίδης, έβαλε και χρονικά όρια: « Είπαν ότι μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα βάλουν τα 4 εκατομμύρια. Εμείς λέμε μέχρι 31 Ιανουαρίου να έχουν κατατεθεί όλα τα χρήματα και τα 10,2 εκατομμύρια που οφείλουν στους τευτλοπαραγωγούς. Εάν δεν έχει γίνει αυτό, δεν συζητάμε καν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Εάν πληρωθούμε, θα συζητήσουμε με την εταιρεία αλλά δεν ξέρω πόσοι συνάδελφοι θα θελήσουν να σπείρουν ξανά τεύτλα μετά τις ταλαιπωρίες και τις κενές υποσχέσεις των τελευταίων ετών. Αν δεν πληρώσουν, ουσιαστικά μπαίνει τέλος στη βιομηχανία ζάχαρης, γιατί από το Φεβρουάριο ξεκινάει σταδιακά η περίοδος της σποράς και κανείς δε θα σπείρει αν του χρωστάνε από πέρυσι».

Εν τω μεταξύ και σήμερα, ως αυτή την ώρα, δεν είχε για δεύτερη ημέρα εμφανιστεί στα γραφεία της ΕΒΖ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Καραχάλιος, που προχθές ήταν το μόνο μέλος της Διοίκησης που είχε απέναντί του τους παραγωγούς και δέχθηκε όλο το μπαράζ της κριτικής.

Όσο για την ουσία του θέματος, για το πώς δηλαδή θα εξοφληθούν οι παραγωγοί, υπάρχουν μόνο εικασίες αφού στην ανακοίνωση που δόθηκε στα MME σημειώνεται πως «εξετάστηκε η χρηματοδότηση της ΕΒΖ από την Τράπεζα Πειραιώς με τρόπο που δεν αυξάνει τη δανειακή έκθεση της εταιρείας. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εγκριτικές διαδικασίες».

Αν η πιστώτρια Τράπεζα δώσει δάνειο, με ενέχυρο τις ποσότητες ζάχαρης που έχει η ΕΒΖ, αυτό θα αυξήσει έστω και βραχυπρόθεσμα το συνολικό δανεισμό της Εταιρείας, κάτι που δεν επιθυμεί η Πειραιώς, όπως λέχθηκε δια στόματος Αλεξάκη, του προέδρου της ΕΒΖ. Αν πάλι η Εταιρεία περιμένει να πωλήσει ζάχαρη για να εξοφλήσει τους παραγωγούς, θα χρειαστεί δύο και τρεις μήνες το λιγότερο, για να μαζέψει χρήματα.

Οι ποσότητες ζάχαρης που υπάρχουν στα σιλό του Πλατέος- κοντά 24.000 τόνοι- υπολογίζεται ότι αρκούν και με το παραπάνω για να πληρωθούν οι παραγωγοί,  αλλά δεν μπορούν να διατεθούν εν μια νυκτί. Ίσως ορισμένοι μεγάλοι πελάτες δώσουν προκαταβολές αντί αγορών, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις οι τιμές – που ούτως ή άλλως είναι σχετικά χαμηλότερες στην αγορά- χτυπιούνται παραπάνω.

Πέραν αυτών, τίθεται και θέμα χρηματοδότησης της λειτουργίας της Εταιρείας αφού η ΕΒΖ έχει να πάρει κεφάλαια κίνησης από την πιστώτρια Τράπεζα, δύο χρόνια τώρα.

Συμπέρασμα; Τα πράγματα έχουν φτάσει για την ΕΒΖ ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο των τελευταίων ετών. Οι επόμενες εβδομάδες, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καθοριστικές και για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας και για την βιομηχανία Ζάχαρης. Σε αυτό το μικρό διάστημα, θα περιμένουμε να δούμε και τις προτάσεις της μελέτης που πρόκειται η διοίκηση της ΕΒΖ να παρουσιάσει στους εργαζομένους.