Skip to main content

Ευρωζώνη: Αμετάβλητος σε υψηλό 11 μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

Σύμφωνα με τo Markit, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 54,9 τον Δεκέμβριο από 53,7 τον Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Με καλές επιδόσεις τελειώνει η χρονιά για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit για τον Δεκέμβριο να δείχνουν σταθερή ανάπτυξη και αύξηση τιμών με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2011.

Τα στοιχεία αυτά, όπως σχολιάζει το Reuters, εκτιμάται πως θα ικανοποιήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, που τον περασμένο μήνα αποφάσισαν παράταση, αλλά με περιορισμό του ύψους του προγράμματος αγοράς ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης και να ενισχύσουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI διατηρήθηκε στο 53,9 τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, ενώ ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 54,9 από 53,7 τον Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στο 51,4 τον Δεκέμβριο από 50,6 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011.

Ο PMI του τομέα υπηρεσιών, αντιθέτως, υποχώρησε στο 53,1 τον Δεκέμβριο από 53,8 τον προηγούμενο μήνα.