Skip to main content

Ευρωβουλή: Κλείστε την αξιολόγηση

Άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζήτησαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές σε συζήτηση για την Ελλάδα το απόγευμα της Τρίτης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «θετικά σημάδια» στην ελληνική οικονομία από το 2016 και χαρακτήρισε «εφικτή αλλά και απαραίτητη» μία συμφωνία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Επίτροπος στην αγορά εργασίας, στηρίζοντας τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην ΕΕ για τις απολύσεις και τη συνδικαλιστική δράση. «Πρώτο ζήτημα που εκκρεμεί είναι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εδώ η Κομισιόν υποστηρίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και τη δράση των συνδικάτων. Βασιζόμαστε σε μία ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμώνων, η οποία διατυπώνει προτάσεις με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές».

Δεύτερη εκκρεμότητα αποτελεί η αγορά ενέργειας, συμπληρώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η Κομισιόν είναι «ειλικρινής διαμεσολαβητής» και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους «να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα». Μήνυματα προς όλους έστειλε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Μήνυμα πρώτο, προς τους θεσμούς: Κλείστε την αξιολόγηση άμεσα. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές και μεγάλες θυσίες. Μήνυμα δεύτερο, προς την ελληνική κυβέρνηση: Μην παίζετε με τη φωτιά. Προσέξτε το ατύχημα. Η πολιτική σας θυμίζει την πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη του καλοκαιριού του 2015» ανέφερε ο έλληνας ευρωβουλευτής.

«Παράλογες απαιτήσεις» ή ελληνική «ιδιαιτερότητα»;

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό τους δημοσιονομικούς στόχους. Κάποιοι ωστόσο αμφισβητούν ότι υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε το 2015. Για τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει σε μερικούς από τους πιστωτές, οι οποίοι ανεβάζουν τον πήχυ θέλοντας να παίξουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, όπως υποστηρίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο. «Σας το λέω καθαρά: η τεχνική συμφωνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί χτες. Γιατί καθυστερεί; Γιατί ακόμη και σύμφωνα με την Κομισιόν τέθηκαν την τελευταία στιγμή στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις από ορισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΔΝΤ και από τον γνωστό για την εμμονή του και τον δογματισμό του κ.Σόιμπλε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά των δανειστών ακούστηκαν και από πολλούς σοσιαλδημοκράτες στην Ευρωβουλή. Ο αντίλογος ήρθε από τον γερμανό ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ, με το βασικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι η μόνη από τις «χώρες της κρίσης» που απασχολεί επί επτά ολόκληρα χρόνια τα ευρωπαϊκά όργανα. «Επτά χρόνια πέρασαν από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν τη χρεοκοπία» υπενθυμίζει ο Μάρκους Φέρμπερ. «Επτά χρόνια συνεχίζουμε τις ίδιες συζητήσεις. Αυτό υποδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα: σε αυτά τα επτά χρόνια άλλες χώρες κατάφεραν να μπουν στον μηχανισμό στήριξης και στη συνέχεια να επιστρέψουν στις αγορές. Μία χώρα δεν το κατάφερε. Και δεν καταλαβαίνω αυτά που ακούω σήμερα ότι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι και μόνο αυτή η χώρα δεν φταίει σε τίποτε».

Αισθητή απουσία Ντάισελμπλουμ

Απών στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης ήταν ο επίτροπος Μοσκοβισί, καθώς έπρεπε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις. Ακόμη πιο αισθητή ήταν η απουσία του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε προσκληθεί, αλλά δεν παρέστη. Έστειλε όμως επιστολή, μέσω E-Mail και με ημερομηνία 4 Απριλίου, στην οποία δίνει εξηγήσεις σχετικά με τις πρόσφατες, επίμαχες δηλώσεις του για «ποτά και γυναίκες». Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις, επισημαίνει η επικεφαλής των ευρωπαίων Πρασίνων Σκα Κέλερ. «Το Γιούρογκρουπ διευθύνεται από έναν άνδρα που μας είπε πολύ καθαρά τι πιστεύει για τις γυναίκες και για τα κράτη-μέλη του Νότου. Και με τη σημερινή απουσία του μας δείχνει επίσης τι πιστεύει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επισημαίνει.

Φαίνεται ότι η υπόθεση Ντάισελμπλουμ θα έχει συνέχεια. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι θα απευθύνει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ. Αποδοκιμασία και προτροπές παραίτησης εκφράζει και ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα, απαντώνας σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle: «Όσα έγιναν δείχνουν ότι ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν είναι κατάλληλος για να συνεχίσει να διευθύνει ένα τόσο σημαντικό όργανο. Δεν μπορεί να διευθύνεται το Γιούρογκρουπ από ένα πρόσωπο που πρεσβεύει τέτοιες ιδέες και εκφράζεται τόσο υποτιμητικά. Γι' αυτό εμείς οι σοσιαλιστές θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο πρέπει να αντικατασταθεί, και αυτή είναι η επίσημη θέση μου».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle