Skip to main content

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Χωρίς το ΔΝΤ, δεν υπάρχει QE για την Ελλάδα

Πιθανότητα θα πάμε στις 15 Ιουνίου σε απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμά από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος της ΕΕ.

Απίθανο χαρακτήρισε Ευρωπαίος αξιωματούχος το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ χωρίς να έχει προηγουμένως μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ξεκλείδωνε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα. Τεχνικά και νομικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές», εξήγησε ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς για το νέο κρίσιμο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες: «Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός. «Αυτό δεν αποκλείει το γεγονός να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για το ελληνικό χρέος. Πιθανότητα θα πάμε στις 15 Ιουνίου σε απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά  το ρόλο του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. «Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο», συμπλήρωσε.